Rivalda díjazottak

A debreceni Csokonai Színház A revizor című produkciója a legjobb előadás, a kecskeméti Katona József Színház Orosz lekvár című darabjának színpadra állításáért Szász János a legjobb rendezés díját kapta a 2. Rivalda Fesztiválon. A Thália Színházban megrendezett fesztivál közönségdíját a Győri Nemzeti Színház társulatának Equus című előadása kapta – közölte a színház szerdán az MTI-vel.

rivalda_picture

 

Az április végén kezdődött fesztiválon tizennégy vidéki város - Szombathely, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szeged, Kecskemét, Debrecen, Szolnok, Miskolc, Budaörs, Győr, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Szekszárd, Székesfehérvár - előadását láthatta a közönség a Thália Színházban.

"Profiljukban és stilárisan is változatos előadásokat, jó néhány igazi szellemi izgalmat kínáló produkciót láthattunk az idei Rivalda Fesztiválon" – mondta Kovács Dezső zsűritag a fesztivál szerdai díjátadóján. Hozzátette: a találkozó bebizonyította, hogy a folytonos változások közepette sokféle kihívással szembenéző vidéki színházakban is születnek kiemelkedő értékek, formátumos alakítások, eredeti drámaértelmezések, rendezések.

Mint fogalmazott, a fesztivál jelentős kulturális missziót tölt be, hiszen nemcsak a vidék színjátszásának seregszemléje, hanem az aktuális trendek, művészi útkeresések szakmai prezentációja.

A tíz nagyszínpadi és négy stúdió-előadás közül a szakmai zsűri idén egybehangzóan a debreceni Csokonai Színház Gogol-értelmezését, a félelem és kiszolgáltatottság légkörét sötét, gyilkos szatíraként megfogalmazó A revizort ítélte a legjobbnak. Ugyancsak színvonalas társulati teljesítményről tanúskodott az Ulickaja kortárs vízióját erőteljes, groteszk színekkel felvillantó kecskeméti Orosz lekvár – mondta Kovács Dezső.

A legjobb rendezés díját Szász János kapta a kecskeméti Katona József Színház Orosz lekvár című darabjának színpadra állításáért. Zsigmond Andrea zsűritag hangsúlyozta: a csehovi-ulickajai eseménytelenség az előadásban sehol nem válik fárasztóvá, az intertextuális utalások árnyalt rendezésbeli poénokkal egészülnek ki.

A legjobb női főszereplő díját Gidró Katalin nyerte el a Szegedi Nemzeti Színház Édes Anna című előadásában a címszerepben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Mészáros Tibor vehette át, aki a debreceni Csokonai Színház A revizor című előadásában alakította Hlesztakov szerepét.

Lena Stamm a szekszárdi Magyarországi Német Színház Frau von früher (Nő a múltból) című előadásában Claudia szerepében nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat kapta. Szerémi Zoltán a szombathelyi Weöres Sándor Színház A kis lord című produkciójában Havisham, az ügyvéd szerepének megformálásáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést vehette át a zsűritől.

A fesztivál utolsó előadása után a színház közönségszavazást indított. A voksokat, amelyeket a színház honlapján keresztül adhattak le a nézők, május 17-ig várták, a szavazás alapján hirdették ki a közönségdíjat. A közönség mellett háromfős szakmai zsűri is döntött az előadásokról; a Kritikusok Céhének képviseletében Kovács Dezső, Rádai Andrea és Zsigmond Andrea ítélte oda a legjobbaknak járó elismerést hat kategóriában.

A Rivalda Fesztivált, amelyet 2010 előtt Vidéki Színházak Találkozója néven ismerhetett a közönség, április 26. és május 10. között rendezték meg az idén. A programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az országban működő színházak tevékenységére. A fesztiválra a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete által képviselt színházak kaptak meghívást. Az idén tizennégyen jelezték, hogy részt vesznek a rendezvényen, amelyre minden színház három darabot jelölhetett.

süti beállítások módosítása