Tüntetni fognak Alföldiért

Június 8.-án, este hat órára szimpátia tüntetés szerveződik a Facebookon Alföldi Róbertért. Az ötletadók azt írják, "arra az esetre, ha a helyzet durvább lenne". Több százan már csatlakoztak a kezdeményezéshez, köztük a szakma tagai, akik véleményüket is megfogalmazták a történtekről.

"Ez a békés kezdeményezés azért jött létre, hogy Alföldi Róbert maradhasson a Nemzeti Színház igazgatója! Az időpontot és a helyet még pontosítjuk! De ennek az eseménynek be kell következnie! Előbb vagy utóbb..." - írják a szervezők a Tüntessünk azért, hogy Alföldi Róbert maradjon a Nemzeti Színház élén!!! oldalon, amely rögtön a mai sajtótájékoztató után létesült.

 

20080411alfoldiEllenzők is akadnak

 

A Facebookon már vannak ellenzői is az akciónak. Van, aki szerint teljesen felesleges még nevetséges tüntetéseket szervezni, hiszen "még ki sem rúgták" az igazgatót, van, aki attól fél, hogy "ha eltávolítják, telekürtöli a külföldi sajtót, hogy milyen fasiszta és konzervatív a mai magyar kormány, és ez nem hiányzik". Akad, aki mindenkinek kíván olyan orális szexet innentől kezdve egész életében, aki védelmébe veszi Alföldit. Találni olyat, aki Jordán Tamás igazgatói periódusát sírja vissza és olyat is, aki szereti Alföldit, de kijön az előadásairól.

 

Pozsonyban "tűrik" a Nemzetit

 

"A pozsonyi Nemzeti Színház a minap mutatta be Shakespeare Coriolanusát a szlovén Diego de Brea rendezésében. Az előadás, ahogy a darab is tele van erőszakkal, amelynek a végén előbb Coriolanus a saját anyját erőszakolja meg, majd a római polgárok teszik ugyanezt Coriolanus feleségével. Kongeniális előadás, de eddig még nem jelentkezett pozsonyi politikus, hogy tiltakozzon a pozsonyi Nemzeti meggyalázása miatt. Alföldi vitatott rendezései ehhez képest leporellók óvodakötelesek számára" - fogalmaz egy szlovákiai magyar férfi.

 

Csáki Judit: "Megcsinálta"

 

"Mennyi bölcs embernek van itten elképzelése arról, milyennek kéne lenni egy Nemzeti Színháznak, vagy ennek a mi Nemzetinknek. A színház nem rugóra és nem receptre jár, nem lehet neki előírni, milyen legyen. Más a baj azokkal, akik úgy gondolják: ha nem olyan a Nemzeti, amilyennek ők szeretnék, akkor ki kell rúgni az igazgatót" - írta Csáki Judit színházkritikus, aki szerint Alföldi azt gondolja, hogy az ország egyik legjobb színházának kell lennie és megcsinálta. "Azt is gondolja, hogy játszania kell klasszikusokat, magyarokat és külföldieket   - csinálja. Azt is gondolja, hogy az új magyar drámát is "ápolnia" kell - csinálja. Nem kell kirúgnia a hozzá nem értő, színházba nem járó politikusoknak. De hiszen nem is a színháza miatt akarják kirúgni, mint mind tudjuk" - kommentelt Csáki.

 

Sándor Erzsi újságíró, a Magyar Rádió munkatársa pedig tiszteletét fejezte ki azok iránt, akik "azt hiszik, hogy érvekkel, higgadtan, elemzően beszélgetni lehet azokkal, akik ezen az oldalon élik ki a félelmüket, az ostobaságukat, a bigottságukat, a mozdíthatatlan tehetségtelenségüket és az otrombaságukat".

 

Formanek Csaba, a Radikális Szabadidő Színház vezetője "már csatlakozott" a kezdeményezéshez, bár úgy látja, az egész egy nagy játszma része. "Sok helyütt jelen vagyunk, és ebben a sokaságban, sokféleségben van az erőnk. Abban nem vagyunk feltétlen jók, egyszerre egy helyen, de sokfélén sok helyen sokszor, abban igen. Figyeljünk egymásra" - jegyezte meg.

 

100 ezer tüntetőt várnak, pár százan már lesznek

 

Rajta kívül már több százan jelezték részvételüket a június 8.-i demonstráción, köztük dramaturg, színész (többek között a Nemzeti Színház tagai közül), zeneszerző, bábos, újságíró. A szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy csatlakozzon. Azzal érvelnek, hogy "a jövő generációja nem nőhet fel egy hazug, dilettáns, hagyományt őrző semmiben", "a jövő a mi kezünkben van".

süti beállítások módosítása