A Magyar Színházi Társaság nyílt levele az Alföldi-ügy kapcsán

"Arra kérjük, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon " - írta az elmúlt napok történéseire reagálva, nyílt levelében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a Magyar Színházi Társaság nevében Csizmadia Tibor, elnök.

 

A Magyar Színházi Társaság elnökségének levele:

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

A Magyar Színházi Társaság elnöksége ismételten megdöbbenéssel figyeli azt a támadássorozatot, amely újólag Alföldi Róbertre, a Nemzeti Színház igazgatójára zúdult az elmúlt napokban. Egy európai kultúrállamban elképzelhetetlen, hogy a parlamentben tájékozatlan képviselők alpári stílusban – kínosan ügyelve arra, hogy a „vitatott" mű ismerete ne homályosítsa el tisztánlátásukat – kérdőjelezzék meg akármely művészeti műhely tevékenységét, ráadásul rasszista, homofób felhangokkal. Véleményünk szerint sem a témának, sem az efféle uszító beszédnek nincs helye a Parlamentben, felelős politikusok nem vezethetik félre az ország közvéleményét.

 

Ebben az elkeserítő közéleti mocskolódásban, melyről Alföldi Róbert tegnapi sajtótájékoztatóján dermesztő tanúbizonyságot tettek a felolvasott dokumentumok, üdítő volt hallani Blaskó Péter levelét, melyben megkérdőjelezhetetlen művészi értékek mellett állt ki, s kérte Önt, ne üljön fel a provokációknak, hagyja meg igazgatói posztján Az ember tragédiája rendezőjét. A Kossuth-díjas művész levele egyértelmű bizonyság arra, hogy Alföldi igazgatói és rendezői munkája mögött egy egész társulat áll.

 

Az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színház társulata, rendezői és előadásai kiemelkedő szakmai színvonalat képviselnek a magyar színházi életben. Eredményeik, és jegyvásárló közönségük egyaránt ezt bizonyítja.

 

A Magyar Színházi Társaság elnöksége arra kéri Önt, ne hagyja, hogy a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei Önre kényszerítsék akaratukat. Arra kérjük, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon.

 

Az Ön józan, az ország jövőjéért felelős döntésében bízva, tisztelettel üdvözli:

 

Csizmadia Tibor

a Magyar Színházi Társaság elnöke

 

és az elnökség tagjai:
Cseke Péter, Erkel László (Kentaur), Erős Balázs,
Hegedűs D. Géza, Lengyel Pál, Márta István,
Novák Eszter, Novák János, Solténszky Tibor, Takács Katalin

süti beállítások módosítása