Fehér Ferencé és Horváth Csabáé a Tánc Fesztiválja fődíja

Fehér Ferenc és Horváth Csaba koreográfusok kapták megosztva a Veszprémben 14. alkalommal megrendezett Tánc Fesztiválja fődíját; a négy napon át tartó versenyen tíz társulat és mintegy nyolcvan táncos vett részt.

Fehér Ferenc a Tao Te, Horváth Csaba a Godot-ra várva című táncelőadás koreográfiájáért kapta a megosztott fődíjat; mindketten 100 ezer forintot vehettek át. Az Alkotói díjat - s ezzel az 50 ezer forintos jutalmat - Gold Bea koreográfus vehette át Vég veled című munkájáért.

 

taote_merlin_dozsaakos_feherferenc_bytsd-9

Dózsa Ákos és Fehér Ferenc


A legjobb társulatnak idén a Közép-Európa Táncszínházat ítélte a zsűri, és ezért a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. külön erre az alkalomra készített egyedi vázáját vehették át. Előadói díjat kapott Barta Dóra táncművész (Badóra Társulat) a Valami a semmibe című előadásért. Ugyancsak előadói díjat kaptak Kádas József és Krisztik Csaba, a Forte Társulat táncosai. Mindhárom előadói díjazottnak kétszemélyes görögországi utazás a jutalma. 

 

godot

Kádas József és Krisztik Csaba

 

Az Első koreográfiáért díjat Jónás Zsuzsa, a Közép-Európa Társulat koreográfusa nyerte a Visszavonhatatlan című munkájával, s a jutalma szintén egy kétszemélyes görögországi utazás - közölte a szóvivő, megjegyezve, hogy a "legfiatalabb életérzést sugárzó" díjat Duda Éva Stop 'n go című koreográfiája érdemelte ki. A fesztivál fotósa, Gáspár Gábor is ajánlott fel díjat, és az Ez nem New York című fotográfiáját Ladányi Andrea táncművésznek adományozta, a La Dance Company Szerelmi rapszódia című előadásáért.


A szóvivő hangsúlyozta: díjat alapítottak a fesztivál szervezői is (főszervező a veszprémi Pannon Várszínház), és azt annak a társulatnak szánják szolidaritásul, amelyet "súlyos méltánytalanság" ért az elmúlt egy évben "és azt emelt fővel viselte". A Post Scriptum-díjat ezúttal az egri Badora Társulatnak ítélték oda; a díszes herendi vázát Barta Dóra vette át Vándorfi Lászlótól, a Pannon Várszínház igazgatójától és Krmer Györgytől, a fesztivál művészeti vezetőjétől.


A közönség szavazatai alapján a Vég veled című produkció lett a közönségdíjas; a herendi vázát Gold Bea koreográfus vette át. 


A zsűri elnöke, Goda Gábor koreográfus, rendező, Harangozó Gyula-díjas előadóművész a fesztivál zárásaként azt hangsúlyozta, hogy igen professzionális és igényes koreográfiákat lehetett látni az idei veszprémi táncversenyen. Szerinte az egyik leglátványosabb, legjobb táncfesztivál volt a mostani. 

süti beállítások módosítása