"Ötösre vizsgázott" a nyíregyházi színház

Az előző szezonhoz képest mintegy hétezerrel több, összesen 120 ezer néző volt kíváncsi a 2010/2011-es színházi évad előadásaira a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, melynek eredményességét a nézőszám mellett az évek óta emelkedő előadásszámok is igazolják - mondta Tasnádi Csaba igazgató a társulat ünnepélyes évadzáró ülésén, Nyíregyházán.

Tájékoztatása szerint a teátrumban idén a tavalyi 465-tel szemben 565 előadást tartottak, amelyre összesen 120388-an váltottak belépőt, köztük csaknem 19 ezren bérletet. A teljes színészi gárda túlteljesítette az előírt előadásszámát, többen már túl voltak a másfélszázadik előadásukon.

 

A direktor kiemelte, hogy a társulat az anyagi nehézségek ellenére "tette a dolgát és ötösre vizsgázott", így a siker elsősorban a rengeteg munkának, valamint a jó darabválasztásnak volt köszönhető. Színpadra állították többek között A waterlooi csata, A Karamazov testvérek, a Rómeó és Júlia, a Psyché című darabokat, az Orfeum Anno című zenés játékot, de láthatták a nyíregyháziak a Buzánszky Jenő jelenlétében bemutatott Aranycsapatot, Márai Sándor Kalandját, Szakonyi Károly Adáshibáját és Spiró György Koccanás című komédiáját, valamint számos gyermek- és tájelőadást. Tasnádi Csaba hangsúlyozta: utóbbival egyébként jelentős pluszterhet vállalt magára a társulat, amelynek tagjai összesen 186 alkalommal léptek fel a megye különböző pontjain.

 

tasnadi_csaba


A színigazgató sikeresnek nevezte az először ebben az évadban elindított bábszínházi bemutatókat, valamint a 175 alkalommal megrendezett rendhagyó irodalomórákat is, melyek többségét szintén vidéken tartották. A társulat emellett több színházi fesztiválon, határon túli fellépésen vett részt; a társulat színésznője, Kuthy Patrícia megkapta a Domján Edit-díjat, és elkezdődött a régén várt színészházak felújítása - összegezte Tasnádi Csaba az év eseményeit.


A következő évadról szólva elmondta, hogy az önálló nyíregyházi színtársulat létrejöttének harmincadik évfordulóját a Szindbád nyomoz Tirpákiában című zenés bűnügyi komédiával ünneplik, amelyet a Szabolcsi Írók Társasága (SZIRT) és a Vörös Postakocsi folyóirat szerzői, Antal Balázs és Onder Csaba jegyeznek. A repertoárban helyet kap operajáték formájában Mozart Varázsfuvolája, Carlo Goldoni A hazug című vígjátéka, Sütő András A szuzai menyegző című darabja, Szophoklész tragédiája, az Antigoné, valamint Örkény István Kulcskeresők című komédiája.


A közönség emellett láthatja Tasnádi István Kokainfutárát és Arthur Miller klasszikusát, Az ügynök halálát is a 2011/2012-es évadban, a gyerekeket pedig két zenés mesejátékkal, Paul Maar Hoppládájával és Benedek Elek Magyar népmeséivel várják. A nagy sikerre való tekintettel folytatódik a bábbérlet-sorozat, valamint a színház tervei között szerepel a felső tagozatos általános iskolásoknak szóló külön előadás elindítása is.


Az évadzáró társulati ülésen átadtak több elismerést: a Nyíregyházi Főiskola által adományozott Bessenyei-díjat Horváth Réka, a város elismerését Pregitzer Fruzsina, a megyéjét pedig Petneházi Attila színművész vehette át. A Móricz-gyűrűt a társulat idén Fazekast Istvánnak szavazta meg, míg a technikai személyzetnek adható Aranykalapács-díjban Kovács István ügyelő részesült.

süti beállítások módosítása