Ludas Matyi Maros megyében

2011. május 30-június 2. között Segesváron, Szovátán és Marosvásárhelyen látható a Novák Ferenc rendezte mesemusical. A Háromszék Táncegyüttes Ludas Matyija sokban különbözik eredeti önmagától.  "Itt is háromszor veri ugyan sérelmeit vissza, de a módszerek maiabbak. Színesebb-tarkább a környezet is: a liba szerelmes Matyiba, s Döbrögi is kap maga mellé méltó társat egy hataloméhes, kapzsi feleség személyében." (Novák Ferenc)

IMG_1694

Maros megyei turnén mutatja be a Háromszék Táncegyüttes május 30-június 2 között Ludas Matyi c. előadását. A Fazekas Mihály műve alapján készült mesemusical rendező-koreográfusa Novák Ferenc.

Ha Fazekas Mihály Ludas Matyija kötelező olvasmány a gyermekeknek, akkor a Háromszék Táncegyüttes vidám mesedarabja "kötelező családi előadás" kellene legyen mindenkinek.

 

IMG_1726

A Fazekas Mihály klasszikus műve alapján készült mese-musical eddig több mint 90 előadást ért meg. A 2011-es bemutató új szereposztással, de változatlan lendülettel meséli el az örökzöld történetet. A

mozgalmas darab külön erénye, hogy gyermekek és felnőttek egyaránt jól szórakozhatnak rajta, hiszen a musical műfajában békésen megfér minden ami szórakoztató: a zene, tánc és ének és egy tanulságos történet.

 

IMG_1696

Az előadás megtekinthető:

 

Május 30-án, hétfőn Segesváron, 13 órától a Mihai Eminescu Művelődési Házban,

Május 31-én, kedden Szovátán 10 és 12 órától, a Domokos Kázmér Művelődési Házban,

Június 1-én, szerdán Marosvásárhelyen - 19 órától, a Maros Művészegyüttes előadótermében,

Június 2-án, csütörtökön Marosvásárhelyen - 10.30-tól és 12.30-tól, a Maros Művészegyüttes előadótermében.

 

lmplakat

 

Fazekas Mihály

Ludas Matyi

 

Szereposztás:

LUDAS MATYI: Tőkés Csaba Zsolt

LIBA: Kocsis Lilla Tünde

ÉDESANYA: Vajda Katalin

DÖBRÖGI: Jánó Tibor

DÖBRÖGINÉ:  Lukács Réka

KÁPLÁR: Magyar Csaba

KATONÁK: Csáki Csaba, Fülöp Csaba, Kocsis Hunor

MESÉLŐ: Vaszi Levente

MADÁRIJESZTŐ: Kisgyörgy Enikő

BOTOS, ORVOS, ÉPÍTÉSZ, KARATEMESTER: Virág Endre

VÁNDORLÁNYOK: Csákány Helga-Katalin, Csáki Gabriella, Dombi Rózsa,

Kisgyörgy Enikő, Pilinger Mónika, Tőkés Edit, Virág Imola

CIGÁNYASSZONYOK: Pilinger Mónika, Keresztes Gabriella

CIGÁNY: Csáki Csaba

CSIZMADIA, A MESTER SEGÉDJE: Péter Előd

KALOTASZEGI LEGÉNY, KÖNYVÁRUS : Fülöp Csaba

KÖCSÖGÖS LÁNYOK: Csákány Helga-Katalin, Csáki Gabriella, Dombi Rózsa,

Kisgyörgy Enikő, Pilinger Mónika, Tőkés Edit, Virág Imola

Rendező: Novák Ferenc

 

 

Marosvásárhelyen jegyek elővételben : a Kultúrpalota jegypénztárában

és a Maros Művészegyüttes jegypénztáránál, helyfoglalás: 0744-455263.

Az előadás időtartama egy óra.

 

-------

 

A Háromszék Táncegyüttes ismertetője


A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt, tíz évig a város polgármesteri hivatalához tartozott, 2009-től hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. 


A Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan bemutatók és előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez.
Az együttes évadonként új bemutatókkal jelentkezik és arra törekszik, hogy repertoárja mindig új színekkel gazdagodjék, úgy a koreográfiák, mint az előadások szerkezete és dramaturgiája által. A folklórműsorok mellett a Háromszék Táncegyüttes sikeresen próbálkozott táncszínházi produkciók bemutatásával is. Az együttes egyéni arcvonalát az olyan előadások határozzák meg, mint az Apám tánca, a Váróterem, az Ábel, a Vérnász, a Sorsfordulók, vagy az Ördögszekér.
Együttesük közel kétezerszer lépett közönség elé, Erdély összes nagyvárosában és a szórványvidékeken egyaránt. Több alkalommal vendégszerepeltek Magyarországon, melyek közül különösen fontos számukra az önálló műsoraikkal tartott turnék. Az évek során társulatuk eljutott Ausztriába, Németországba, Szlovákiába, Svájcba, Olaszországba, Portugáliába, Lengyelországba, Finnországba, Görögországba, de megfordultak a távoli Novoszibirszkben is.

Az M-Stúdió társulata 2005-ben alakult meg a táncegyüttes nyitása révén. Állandó tagjai öt fiatal színész és két táncos, az abban az évben Kolozsváron végzett fiatal színészekből és táncosokból.
A Háromszék Táncegyüttes mozgásszínházi műhelyeként létrejött formáció olyan kísérleti munkára szövetkezett, amely a színészi eszköztár lehetséges határait feszegeti, s a mozgás- és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni. Az M-Stúdió, Uray Péter művészeti vezetésével, az eddig Erdélyben ismeretlen műfaj meghonosítására és megszerettetésére vállalkozott. A rendező más színházakban készített munkáin túl, a társulat jelenleg egyedüliként képviseli a Nyugat-Európában már korábban meghonosodott színházi formavilágot.
A társulat, megalakulása óta bemutatott mozgásszínházi és kísérleti előadásain túl (Dokk - Büchner „Woyzeck” c. műve alapján; A falu – közös munka a Háromszék Táncegyüttes tánckarával; Teremtés, Párcipő – báb és animáció; Éden – táncszínházi előadás; Ölelésben – Ady szerelmek - közös munka a Háromszék Táncegyüttes tánckarával; Ünnep – Cirkuszszínház; A látogató – kontakttánc-színház Lengyel Menyhért A csodálatos mandarin c. műve alapján; ESC - fizikai színházi ember-kísérletek), prózai előadásokat is állított színpadra (Free - Dürrenmatt novellája alapján; TótékÖrkény István azonos című műve alapján, Zűrzavaros éjszakaI.L.Caragiale komédiája nyomán), teljesebbé téve repertoárját.
Az M-Stúdió új formák keresése, a tánc- és mozgásszínházi világ lehetőségeinek további kutatása, illetve a zene, s a vizuális színház ezekkel való találkoztatása révén kísérli meg színházi világának elismertetését, mind hazai, mind nemzetközi színtereken.

Eddig elért sikereinkhez tartozik az a három, éves rendszerességgel megvalósított rendezvénysorozat is, amelyeket a Háromszék Táncegyüttes a Lajtha László Alapítvánnyal közösen szervez. 1991 óta e két intézmény immáron tizenkilencszer adott otthont a Népzene- és néptánctalálkozóknak, amelyeken a résztvevők a ma még élő népzene- és néptánchagyomány művelőivel és ápolóival találkozhatnak. Hasonló az alapgondolata az 1999 óta működő Kommandói Cigányfolklór Tábornak, amely azzal a céllal született, hogy betekintést nyújtson a cigányság életébe, kultúrájába, hétköznapjaiba.
Végül de nem utolsó sorban a Szent György Napok alkalmával a Vásári Színpadon, szabadtéren rendeznek mindenki által látogatható beavató jellegű programokat: a műsor évenként változik, de minden alkalommal van tánctanítás, rendszeresen fellépnek mind a Háromszék Táncegyüttes táncosai, mind az M-Stúdió színészei neves vendégelőadókkal együtt.
 

RO-520003 Sepsiszentgyörgy
Mihai Viteazul tér 15.
Tel / Fax:             +40 267 315418

 

Fotó és forrás: Háromszék Táncegyüttes

süti beállítások módosítása