Ötrészes dokumentumfilm a Pannon Várszínházról

Ötrészes dokumentumfilmet készített a veszprémi Regina Televízió a 10. évadát ünneplő szintén veszprémi Pannon Várszínházról.

Színház a cethal című, epizódonként 22 perces dokumentumfilm a közelmúltban elhunyt Hubay Miklós drámájáról kapta a címét - tudatta Vándorfi László, a várszínház igazgatója, aki elmondta, hogy a teljes produkció 11,1 millió forintba került, a költségekhez 7,6 millió forint pályázati támogatást nyert a gyártó, a Regina TV-t üzemeltető Vesz-Pannon Média Kft. A film rendezője Beke G. László, szerkesztője, forgatókönyv- és szövegírója Füssy Angéla újságíró, televíziós szerkesztő.

 

vandorfiVándorfi László


A forgatás egy éven át tartott, és a Pannon Várszínház minden játszóhelyén - többek közt Veszprémben, Balatonfüreden, Várpalotán - jelen volt a stáb, és számos próbán készített felvételeket. A dokumentumfilmben ötvenen szólalnak meg, köztük Kossuth- és Jászai-díjas, valamint érdemes művészek.


Bati János, a Regina Televízió főszerkesztője, a film gyártásvezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a dokumentumfilm az idén 60 éves Vándorfi Lászlóról, a Pannon Várszínház alapítójáról is szól; számos művész idézi fel a vele való közös munkát, az új színház születését.


Füssy Angéla - akinek ez az első dokumentumfilmje - azt emelte ki, hogy a Színház a cethal hátán Vándorfi László mellett a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós előtt is tiszteleg. Megfogalmazása szerint Vándorfi az "életét tette fel a színházra", pénz nélkül hozott létre egy teátrumot, amely mára a régió meghatározó és népszerű kulturális intézménye lett, s mostanra már az állami támogatásra is érdemessé vált.


Azt szeretnénk, ha mások is megismernék ennek az életútnak a hitet és erőt adó történetét - fogalmazott Füssy Angéla. A film nyilvános vetítése szombaton 18 órakor lesz a veszprémi Séd Filmszínházban, júliusban pedig a Duna Televízió sugározza majd.

süti beállítások módosítása