Nyolc produkció a Pécsi Szabadtéri Játékokon

Nyolc produkcióval, köztük táncszínházzal, zenés játékkal, bohózattal és komédiával is várják a közönséget a Pécsi Szabadtéri Játékok szervezői június 18-tól a baranyai megyeszékhelyen.

Vidákovics Szláven, a játékok igazgatója elmondta: a Pécsen 1977-ben kezdődött kulturális eseménysorozat idén a Fáklya Horvát Művészegyüttes Hódolat Liszt Ferencnek című táncszínházi előadásával veszi kezdetét. A játékok több mint másfél hónapon át tartanak, ezalatt huszonhárom este ígérnek kellemes, tartalmas kikapcsolódást a pécsieknek és a városba érkezőknek.

 

Az előadásokról szólva kiemelte Parti Nagy Lajos Bandy-lányok című zenés játékát, amelyet Ascher Tamás rendezett, Udvaros Dorottya és Hernádi Judit szereplésével. Nagy sikernek ígérkezik Ray Cooney-John Chapman Duplafoglalás című bohózata Méhes László rendezésében, Besenczi Árpád, Füsti Molnár Éva és mások mellett Sághy Tamás szereplésével.Bemutatják Sam Bobrick-Julie Stein Csókol Anyád című komédiáját. A darabot Znamenák István rendezte, szereplője Vári Éva és Nagy Ervin. A Budapesti Bulvárszínház Halász-Eisemann-Békeffi Egy csók és más semmi című operettjében Straub Dezső és Csala Zsuzsa is szórakoztatja a közönséget. Műsorra kerül Paul Portner Hajmeresztő című kétrészes interaktív bűnügyi társasjátéka, melyet hat évvel ezelőtt már láthatott a közönség. A szervezők az ABBA Feeling emlékzenekar koncertjére valamint a Baranya Táncegyüttes három évtizede elhunyt harmonikása, Csányi Zsolt tiszteletére rendezett emlékkoncertre is várják az érdeklődőket.


Vidákovics Szláven utalt arra, hogy a játékok költségvetését eredetileg 43 millió forintra tervezték, de az önkormányzat jelezte, hogy nehéz anyagi helyzete miatt nem tudja átutalni a várt 20 millió forintos támogatást. Az idei eseménysorozatot ezért mintegy 30 millió forintból rendezik. Ebből a tervek szerint 15 milliót a jegybevételek tesznek ki, a többit a szponzorok adják össze, illetve némi hozzájárulást utólag a várostól is remélnek.


Az igazgató megjegyezte: a spórolás jegyében elmarad a Pécsi Balettel és a Janus Egyetemi Színházzal tervezett közös produkció, a korábbi három helyett csak egy helyszínen, a Káptalan utcai szabadtéri színpadon lesznek előadások, a művészek pedig az elmúlt évek díjaihoz képest 10-30 százalékkal kevesebb pénzért vállalták a fellépést. Hozzátette, jelentős költségcsökkentést lehet elérni azzal is, hogy a budapesti József Attila Színház kölcsönadja a Duplafoglalás díszletét, így azt nem kell legyártatni.


Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere arról is szólt, hogy az önkormányzat elkötelezte magát a kultúra városa cím mellett és lehetőségeihez mérten, ha utólag is, de támogatni kívánja a szabadtéri játékok szervezését. Megjegyezte, a gazdasági és pénzügyi válság, valamint az önkormányzat nehéz anyagi helyzete idén kedvezőtlen hatással van a rendezvények lebonyolítására, de reményei szerint ez a jövőre változni fog.

süti beállítások módosítása