Megnyertek egy csatát a Hevesi Színházban

Nyitottabbá vált a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, látványosan javult a közönség és a város közötti kapcsolat - értékelt Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója a csütörtöki évadzáró ülésen.

"Azt a csatát, hogy a közönséget visszahódítsuk, behozzuk a nézőtérre, és érdekes, fontos legyen számukra a színház, sikerült megnyerni, de ehhez a társulat minden tagjának munkájára szükség volt" - fogalmazott az igazgató. Felidézte az évadnyitó forgatagot, amelynek jó visszhangja volt a városban, és amelyet idén szeptemberben is megrendeznek. Kiemelte a Mennyből a hulla című bűnügyi komédia keszthelyi bemutatóját, amelyen a szerző, Alfonso Paso lánya is részt vett.

 

Besenczi Árpád kitért arra a jótékonysági estre, amelyet a Szent Család Óvoda javára rendeztek, és szólt arról is, hogy decemberben a kolontári gyermekeket és szüleiket hívta meg a társulat egy napra. Áprilisban, a költészet napján a színház "verskommandóval" jelent meg Zalaegerszeg utcáin és meglepte az arra járókat egy-egy ajándékverssel - sorolta Besenczi Árpád.

 

hevesi


Hozzáfűzte, hogy az ifjúsági beavató színházi programot az eddigi siker nyomán a következő évadban "színházi deszka" címmel folytatják. "Ha néző nem megy be a színházba, akkor színészeknek kell kimenni, mert az embereket nyitottá kell tenni a kultúrára" - jegyezte meg az igazgató. Mint elhangzott, az elmúlt évadban 244 előadást mutatott be a Hevesi Sándor Színház, ezeket összesen 74300 néző látta. Mindkét szám növekedést jelent, ugyanakkor 2009 óta 80 millió forinttal csökkent az állami támogatás.


"A színház szigorú anyagi gazdálkodást folytat, februárban a béreket is csökkenteni kellett, mert csak így oldható meg, hogy az évad zökkenőmentes legyen, finanszírozni tudjuk a költségeket és senkit se kelljen elküldeni. Anyagi okok miatt ősztől szünetel a stúdiós képzés is, de ez reményeink szerint csak átmeneti időszak. Nagyon nehéz periódus következik, de a külső gazdasági problémákra a színház csak munkával, alázattal és profizmussal tud válaszolni" - hangsúlyozta Besenczi Árpád.


Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere az évadzárón közölte: a színházat 60 százalékban fenntartó városi önkormányzat eddig is mindent megtett, és a jövőben is minden segítséget meg kíván adni. Hozzáfűzte, hogy az új előadóművészeti törvénynek éppen az lesz az egyik célja, hogy megerősítsék a vidéki színházakat.


Az alpolgármester előremutatónak nevezte a város és a színház elmúlt évadban kialakult kapcsolatát. Mint fogalmazott, kedvező változások történtek, emelkedik az érdeklődés, és a műsorszerkezetben is olyan változás történt, amitől népszerűbb lett a színház.


Gazdasági okok miatt a jövő évad első premierjét, a Túl a Maszat-hegyen című ifjúsági előadást Bal József rendezésében már bemutatta a társulat. Októberben Shakespeare-darabbal kezdődik az évad, majd a Móricz Zsigmond regénye alapján készült zenés darabot, a Légy jó mindhalálig című musicalt tűzik műsorra. A 2012-es esztendőben elsőként kortárs magyar darabot állítanak színpadra Zalaegerszegen: Hamvai Kornél Michael Frayn angol szerző Balmorál című darabja nyomán vetette papírra Szigliget címmel az ottani alkotóházban 1953-ban játszódó történetét. Februártól Walter Bobbie, Tom Snow és Dean Pitchford Rongyláb (Footloose) című amerikai musicaljét láthatja a közönség a Hevesi Sándor Színházban. A 2011-2012-es évad László Miklós örökzöld darabjával zárul Zalaegerszegen: az Illatszertár című vígjátékot Sztarenki Pál rendezi.

süti beállítások módosítása