100 százalék felett a Katona

Három bemutatóval várja a nézőket ősszel a Katona József Színház, amelynek látogatottsága az idei évadban 100 százalék felett volt; a színház csütörtökön tartotta évadzáró társulati ülését.

"100 százalék feletti látogatottsággal zárta az idei évadot a Katona" - mondta Máté Gábor az évadzárón. Az intézményt február óta vezető igazgató sikeresnek értékelte az évadot, amely során kilenc bemutatót tartott a társulat.


A jövő évadot Bessenyei György A filozófus című darabja nyitja Gothár Péter rendezésében a nagyszínpadon. Ezt követi a Woyzeck című zenés darab - Georg Büchner műve alapján Tom Waits zenéjével -, amelyet Ascher Tamás rendez. Ősszel a Kamrában Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című művét Máté Gábor rendezésében láthatják a nézők.


A színház január és április között további öt bemutatót tervez, Zsámbéki Gábor, Pelsőczy Réka, Dömötör András, Kovács Dániel és Bodó Viktor rendezésében. Máté Gábor szerint izgalmasnak ígérkezik a Sufniban tervezett új sorozat, amelyet Kovács Dániel és Dömötör András közösen hoz létre. Egy színházi szappanoperáról van szó, amelyet havonta egy alkalommal, hol az egyik, hol a másik rendező állít színpadra.

 

akatona


Az évadzárón a társulat szavazatai alapján átadták a Katona József Színház díjait: a PUKK-díjat Ujlaki Dénes, a Máthé Erzsi-díjat pedig Kovács Lehel kapta.
 

Máté Gábor a társulati ülésen több, a színpadi munkán túlmutató kezdeményezésről is szólt, köztük a színészek közreműködésével megvalósuló drámapedagógiai programról, a kedvezménykártya és az ajándékutalvány bevezetéséről, valamint arról, hogy a színházteljes arculati megjelenése megújul őszre.


Az igazgató kiemelte: az előző évadhoz képest mintegy 100 millió forinttal kevesebből gazdálkodik a színház, ezt a kiesést további takarékossági intézkedésekkel és a saját bevételek növelésével kívánják kompenzálni. Beszélt a színház előcsarnokának átalakításáról is: a tervek szerint a Katona József Színház egy önállóan működő kávézót alakít ki a színház utcafrontján. Az eredetileg az idei évre tervezett beruházás azonban előreláthatóan a jövő évre csúszik - mondta.


Az igazgató a színház működését érintő fontos változásként említette, hogy a Ka Katona József Színház is nonprofit kft-ként működik augusztus 1-jétől.
Mint mondta, az évadnyitó társulati ülést augusztus 22-én tartják.


A társulatot egy színész, Hajduk Károly hagyja el, új tagként pedig az egri színházból érkezik Ötvös András.

 

Kapcsolódó anyag:

Interjú Ascher Tamással - Nem vagyok egy állatszelidítő

Komolyabb kesztyűk - Interjú Máté Gáborral

süti beállítások módosítása