Négy csillagos vendégjáték

Május 21. és 22-én Tedzsonban (Daejeon), 26., 27. és 28-án Szöulban vendégszerepelt a Kolozsvári Állami Magyar Színház William Shakespeare III. Richárd című előadása.

IMG_4006

 

A turnét a szöüli LG Arts Center meghívása tette lehetővé. A két helyszínen, Tedzsonban és Szöulban összesen öt alkalommal játszott előadást mintegy 4500 néző tekintette meg. Az előadásokat követően megjelent kritika a maximális, 4 csillaggal értékelte az előadást, a rendezést, a díszletet és a színészi alakításokat, külön kiemelve a főszereplő, Bogdán Zsolt kivételes teljesítményét. Az előadásokat álló ovációval ünnepelte a közönség. „Úgy érezzük mindannyian, hogy a III. Richárd előadása itt teljesedhetett ki igazán, és hogy a magyar nyelven megszólaló Shakespeare-előadás minden apró részletét, rezzenését, szándékát, humorát itt értette meg teljesen az 5 előadás közönsége" – összegezte Tompa Gábor a Szöulban megtartott utolsó előadás után.

A III. Richárd szereplőiként felléptek: Bács Miklós, Nagy József, Bogdán Farkas, Hatházi András, Bogdán Zsolt, Kántor Melinda, Buzási András, Balla Szabolcs, Keresztes Sándor, Bíró József, Sinkó Ferenc, Bodolai Balázs, Laczkó Vass Róbert, Orbán Attila, Salat Lehel, Molnár Levente, Szűcs Ervin, Fogarasi Alpár, Farkas Loránd, Viola Gábor, Kézdi Imola, Péter Hilda, Csutak Réka, Györgyjakab Enikő, Skovrán Tünde, Pethő Anikó. Az utazás nehézségeit vállalni nem tudó Senkálszky Endre szerepét Yeon Seek Choi, hazájában nagy tiszteletnek örvendő színész alakította koreaiul, ami az előadásnak sajátos színt kölcsönzött.

A turnénak köszönhetően a kolozsvári produkció olyan alkotók előadásaival került egy sorba, mint Pina Bausch, Peter Brook, Akhram Khan, Declan Donnellan, Oskaras Korsunovas, Kama Ginkas, Thomas Ostermeier, Heiner Goebbels, Robert Lepage, Yukio Ninagawa, Lev Dogyin, Merce Cunningham, Peter Zadek, és a III. Richárd fotója is, a mindössze 10 éve alapított LG Arts Center hagyományainak megfelelően, fölkerült a központ falára, Peter Brook és Heiner Goebbels előadásai közé. A turné sikerének köszönhető, hogy a 2013-ban fennállása 10 éves évfordulóját ünnneplő tedzsoni Culture & Arts Center meghívta a kolozsvári Három nővér c. előadást, valamint külön Tompa Gábort egy másik, a továbbiakban eldöntendő Csehov-előadás színpadra állítására – ez utóbbi koreai színészekkel fog történni.

 

forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása