Csomós nem hagyja, hogy Koltay zsarolja

A József Attila Színház társulatának nyílt levele szerint Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester helyettes Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgató menesztése kapcsán olyan ellentmondásokba ütközött saját magával, hogy menesztik a kulturális gondolkodású emberek köréből. A főpolgármester helyettes erre reagált. Lapszemle.

A Népszava felvetésére, miszerint a színház márciusi sajtótájékoztatóján Csomós is azt mondta, hogy Koltay Gábornak joga van szerződtetni, a főpolgármester helyettes azt felelte: “Egy ügyvezető igazgatónak erre persze, hogy joga van, de kérdés, van-e lehetősége? Koltay nyilván azért kezdett ebbe az ámokfutásba, mert látta, hogy nincs elegendő pénz. Le kellett volna velünk ülnie, mielőtt szerződtet, hogy egyáltalán meddig nyújtózkodhat”.

 

Azt még nem tudja Csomós, hogy a szerződések jelentősen túllépték-e a keretet. “Eddig ezt még nem mondtam, de most már nagyon nekem támadtak, június 1-jén 36 millió forintot utaltunk át, mert Koltay könyörgött, hogy a következő hónapban már nem tud bért fizetni. Ez azért nem azt jelenti, hogy olyan jól áll a színház anyagilag. Nem nevezném felelős magatartásnak, hogy egyik nap könyörög, hogy nem tud bért fizetni, aztán pedig szerződtet” - nyilatkozta.

 

“Mindenki azt gondolta, hogy úgyis ő lesz az igazgató” – hangzik a lap kommentárja. “Akkor, könyörgöm, minek pályáztatunk?” – kérdezett vissza Csomós, aki szerint a főváros már szakított a “levajazott” pályázatok gyakorlatával.

 

Arra a feltevésre, hogy azért tették meg ügyvezetőnek Koltayt, mert eleve őt akarták igazgatónak Csomós azt mondta: “Hát, igen, de akkor az azt jelenti, hogy együtt működik a főváros vezetésével. Nagyon egyoldalú az a bizalom, hogy amikor arról van szó, hogy adjunk pénzt, megtalál minket, amikor pedig szerződtet, akkor nem tud velünk egyeztetni”.

 

Csomós arról is beszámolt, hogy nem rég dőlt el, mennyi pénzt tudnak a József Attila Színházra szánni, ezért korábban nem tudták kiírni a pályázatot. “Ez se a József Attila Színház, se a volt Mikroszkóp, a Kabaré24 esetében nem normális” –közölte a lap újságírója. “Miért? Normális helyzetet vettünk át a fővárosban? Normális helyzetet vettünk át a József Attila Színházban a korábbi igazgatóktól, Léner Pétertől, Méhes Lászlótól? Tényleg törekszünk arra, hogy megoldjuk a problémákat, de, ha nincs pénz, abból kell főzni, ami van. És azt nem fogjuk engedni, hogy Koltay zsaroljon minket” – reagált Csomós, aki tudatta, nem lesz új pályázat és az anyagi következményeket most vizsgálják.

süti beállítások módosítása