Alföldi: jó úton járunk

A hazaszeretet olyan személyes, belső dolog, mint a hit, avagy a szerelem, épp ezért nem kérkedünk vele - mondta Alföldi Róbert a Pécsi Országos Színházi Találkozó alkalmából rendezett beszélgetésen, amelynek egy jelentős része a körülötte és a Nemzeti Színház körül kialakult helyzettel foglalkozott. Lapszemle.

Alföldi az egész pályázati rendszert el kellene felejteni, miután az csupán a felelősség elrejtésére szolgál: az esetek döntő többségében az illetékes politikusok pontosan tudják, hogy kit akarnak látni az adott poszton, ám döntésüket nem merik felvállalni, ezért inkább a pályázati esélyeket alakítják a maguk irányába. Alföldi  azt is nyilvánvalóvá tette, hogy amennyiben a kultúráért felelős miniszter felkérné a távozásra, azt szó nélkül megtenné, mivel az tiszta helyzet lenne - tudósít a Hírszerző.

 

A színész-igazgató szerint a Nemzeti darabjaival az a legnagyobb bajuk támadóinak, hogy azok gondolkodásra késztetnek: olyan színházat csinálnak, amely foglalkozik az aktuális társadalmi kérdésekkel és problémákkal. Alföldi szerint a teltházas előadások is bizonyítják, hogy jó úton járnak, hiszen a legtöbb előadáson megtelik a 650 fős nézőtér (a Jobbik Alföldi ellenes tüntetésére decemberben mintegy 50-en voltak kíváncsiak). Mindezt a Nemzetiben először a hatvanas évek második felében színészkedő Sinkó László is megerősítette, visszaidézve azon nemzetis évtizedeit, amikor az előadások egy jó része félház előtt zajlott.

 

1a

 

A beszélgetés során előkerült az az időszak is, amikor a kádárista kultúrpolitika a Nemzeti Színház "elhajló" rendezőit száműzte a színházból, és egy új színházba, a frissen létrejövő Katona József Színházba kényszerítették őket - ennek nem szándékolt eredményeként aztán a Katona a nyolcvanas évek legfontosabb színházi műhelyévé vált.

 

Alföldi szerint az egyik legfontosabb eredmény, hogy a konfliktusokkal teli indulás után mára a társulat egységesen kiáll mellette és olyan színész is akad, aki bár elbocsátása miatt annak idején éles hangon nyilatkozott róla, most a POSZT-on már gratulált az Alföldi által létrehozott színházhoz. A Nemzeti Színházban folyó munkát dicséri az is, hogy a POSZT idei versenyprogramjában három nemzetis darab is helyet kapott (ezek közül a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból Alföldi  rendezése), míg korábban olyan évek is akadtak, hogy egyet sem válogattak be.

 

Múlt héten egyébként a nemzet színésze, Törőcsik Mari is megszólalt az Alföldi ügyben Pécsett: a 76 éves színésznő félig viccesen arról beszélt, hogy tervezett visszavonulását igencsak megnehezítette a Nemzeti körül kialakult helyzet, amennyiben ugyanis most távozna, úgy az újabb támadási felületet jelentene Alföldi Róbert ellenségeinek, amennyiben viszont esetlegesen egy új, a jobboldal által odahelyezett igazgatónak nem írna már alá, azt politikai állásfoglalásnak értékelhetnék - holott ő tényleg csak a pályája végét tervezi. 

süti beállítások módosítása