A szenvedés artikulálása

A mitikusba hajló földrajzi helyen egybeér három kultúra. A zsidó, a magyar és a cigány „földkéreglemezek” súrlódásának mentén fel-felszikrázik az agresszió. A múlt, a jelen, és a jövendő kérdései és megoldatlanságai.

„…Aki ma a holnapi időjárás ábráit nézegeti,

a napocskát, felhőcskét, hópiheformát,

meglehet az, hogy az esti hírekben

másnap őt mutogatják majd vagy a gyerekét:

elgázolták, feldarabolták vagy kibelezték,

és este a többiek nézik majd izgalommal

a hírekbe remegve…”
Borbély Szilárd: Az olaszliszkai

 

2006 őszén az egész országot megrázta az olaszliszkai eset, ahol egy apát vertek halálra a gyerekei szeme láttára. Az észak-magyarországi faluban azóta emlékmű figyelmeztet a tragédiára. 2011-ben, lassan öt év elteltével a Pécsi Országos Színházi Találkozó Nyílt Fórum c. programjában ismét terítékre került a történet. Borbély Szilárd, Az olaszliszkai címmel írt drámát a valóságban megtörtént eseményekből. A darabot Forgács Péter rendezte egy felolvasószínház keretében.

 

borbely_szilard

Borbély Szilárd


A felolvasószínházat követő szakmai beszélgetésen Orbán Eszter dramaturgtól megtudhatták a résztvevők, hogy a darabot hosszú és alapos kutatómunka előzte meg, sok száz oldalnyi anyag elolvasása után kezdett Borbély Szilárd az olaszliszkai eset drámai feldolgozásához.

 

A Nyílt Fórum Felolvasószínháza

Borbély Szilárd

Az Olaszliszkai

Sorstalandráma

 

Áldozat: Fazekas István

Középső lány: Molnár Mariann

Kislány: Pap Lujza

Rabbi / Bíró: Dengyel Iván

Idegen / Ügyész: Honti György

Vádlott / rendőr: Ollé Erik

Helybeli / Tettes: Csőre Gábor

Dramaturg: Orbán Eszter

Rendező: Forgács Péter

 

Bemutató: Művészetek és Irodalom Háza nagyterem

2011. június 14. kedd 15.00

Szervező: Színházi Dramaturgok Céhe

 

 

Nyílt Fórum a POSZT-on

 

1985-ben, Ruszt József igazgatása idején a zalaegerszegi színház vállalta a Nyílt Fórum társrendezői feladatát. 2001-ben a Nyílt Fórum legyen a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik kiemelt rendezvénye lett.

 

muveszetekhazaA pécsi Művészetek és Irodalom Háza, a Nyílt Fórum helyszíne évek óta

 

 

További Nyílt Fórum programok

 

Június 15-én, szerdán Szöllősi Mátyás Lassan, visszatartva című műve kapcsán tartanak szakmai beszélgetést a Művészetek Házában A verses dráma újjászületése címmel.

A felkért hozzászólók: Márton László író és Hegedűs D. Géza színész-rendező. A vitán szó esik Nádas Péter, Térey János, Szálinger Balázs és Tasnádi István verses darabjairól is.

Szerda délután a kisteremben a Corvina Kiadó Színház és diktatúra a 20. században című kötetét mutatja be Kúnos László, Lengyel György és Radnóti Zsuzsa. A kötetbemutató után zárják a Nyílt Fórum eseménysorozatát, és átadják a Színházi Dramaturgok Céhének az elmúlt évad legjobb magyar drámájáért odaítélt Vilmos-díját.

 

Fotó és forrás: poszt.hu

süti beállítások módosítása