Operettel nyitott a II. KOZSZT

A Csíki Játékszín előadásával kezdődött el a II. Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó (KOZSZT). A Csókos asszony című operettre nagyon sokan voltak kíváncsiak, teltház fogadta a hírös városban a csíkszeredai teátrum társulatát.

Kozszt

A KOZSZT első előadásaként Parászka Miklós rendezésében vitte színre Szilágyi László és Zerkovicz Béla darabját a Csíki Játékszín. - Minden évben a szilveszteri vagy a farsangi időszakban készítünk egy zenés előadást, amire óriási a közönségigény a színházunkban. Idén ezt a darabot tűztük műsorra – mondta Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója. - Az operett azért nagy kihívás, mert megvannak benne a műfaji klisék. Ahhoz, hogy ezek ne porosan, avíttan, üres formaként jelenjenek meg, hanem feltöltődjenek játékossággal, emberábrázolással, kell annyi bátorság, hogy ezt a nagyon akadémikus műfajt a társulat testére szabja a rendező. Fontos, hogy az a kapacitás, az a lelkület, jelenjen meg benne, amit a társulat hordoz, hiszen így születhet élő előadás. Ez a darab azért is különösen kedves számomra, mert két végzős marosvásárhelyi diákunk játssza a primadonna és a bonviván szerepeket – tette hozzá az igazgató.

csokos2

Csókos asszony

A Székelyföld sokáig hagyományosan az erdélyi társulatok turnéterülete volt, majd 1990 után sorra szerveződtek állandó társulatok Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, majd Kézdivásárhelyen. A Csíki Játékszín 1998-ban jött létre, és idén már a tizenkettedik évadát zárta. Évente százhatvan előadást játszanak huszonhat-huszonhétezer nézőnek, repertoárjuk széles műfaji választékra épül. - Rendszeresen játszunk gyerekdarabokat, melyekkel a jövő közönségét szeretnénk kinevelni. Mivel három társulat - a székelyudvarhelyi, a gyergyószentmiklósi és a csíkszeredai - nagyon közel van egymáshoz, közösen működtetünk egy gyermekbérletrendszert. Ezen kívül játszunk művészszínházi törekvésű előadásokat és szórakoztató-színházi darabokat is. Úgy gondolom, ezek a műfajok funkcionálisan kiegészítik egymást. Nem egymás ellen vannak, hanem különféle kulturális igényekhez illeszkednek. Ha egy kamaradarab nézőterén hetven ember együtt tud élni egy előadással, az ugyanolyan fontos, mint ha négyszáz ember nevet és tapsol a Csókos asszonynak - emelte ki az igazgató, akitől megtudtuk, a most véget ért évadban többek között Shakespeare Macbeth-jét, Tasnádi István Finito-ját, de Martin McDonagh Vaknyugat című darabját is műsorra tűzték.

Parászka Miklós szerint munkájuk fontos felhajtóereje az érdeklődés, amit a közönség irántuk tanúsít. Vallja, fontos, hogy a teátrum a publikum ütőerén tartsa a kezét, és érzékelje, hogy mi az, ami iránt fogékonyak a nézők. - Csíkszeredában egy nyitott, minden műfaj iránt érdeklődő közönségük van. Ez a legnagyobb bíztatás számunkra – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint a román színjátszással való interferenciák egy sajátos színt adnak a munkájuknak. Éppen ezért rendszeresen hív román rendezőket is a színházba.

Parászka Miklós úgy véli, a határon túli magyar társulatok gondjai nagyrészt hasonlóak, mint amikkel az anyaország teátrumai küzdenek. - Az anyagi problémáink éppúgy megvannak a bérek és a technikai fejlesztés területén egyaránt. Magyarországon sok jól felszerelt színház működik, és kiváló színészház hálózat épült ki, ami nálunk egyáltalán nem létezik – emelte ki az igazgató.

Parászka Miklós elárulta, nagyon jól érzik magukat Kecskeméten, a KOZSZT-on. - Fontos, hogy a színházak meg tudják mutatni egy-egy előadásukat ezen a fesztiválon. Kivételes lehetőség ez számunkra is. Emellett csodálatos a teátrum épülete, úgy érzem magam, mintha a nagyváradi színházban lennék – tette hozzá az igazgató.

Kozszt02

 

KOZSZT

KECSKEMÉTI ORSZÁGOS ZENÉS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

2011. június 12-19.

 

június 12. vasárnap 19 óra

Szilágyi László – Zerkovitz Béla: Csókos asszony

operett

Rendező: Parászka Miklós

a Csíki Játékszín előadása

Helyszín: Katona József Színház

Jegyár: 3 500 és 2 500 Ft

 

június 14. kedd 19 óra

Tudom, hogy élsz

a Hólyagcirkusz Társulat előadása

Az alternatív színházak egyik kiemelkedő csoportja, számos hazai és külföldi elismerésben részesült.

Helyszín: Ruszt József Stúdió Színház

Jegyár: 1 500 Ft

holyag

június 15. szerda 19 óra

Orfeum anno

zenés játék

Rendező: Lendvai Zoltán

a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház

Jegyár: 2 000 Ft

 

június 16. csütörtök 19 óra

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

operett

Főszerepben: Szendy Szilvia, Kerényi Miklós Máté, Kállay Bori

a Budapesti Operettszínház előadása

Helyszín: Katona József Színház

Jegyár: 3 500 és 2 500 Ft

csardas

június 17. péntek19 óra

Jantyik Zsolt és a PG Csoport: Világvége szerelem

zenés kortárs keserédes

Rendező: Vidnyánszky Attila

a debreceni Csokonai Színház előadása

Helyszín: Katona József Színház

Jegyár: 2 500 és 1 500 Ft


június 18. szombat 19 óra

Steven Sater - Duncan Sheik: Tavaszébredés

musical

a Budapesti Operettszínház előadása

Helyszín: Ruszt József Stúdió Színház

Jegyár: 2000 Ft

 

június 19. vasárnap 20.30 óra

T.S. Eliot - A. Lloyd Webber: MACSKÁK

musical

Főszerepben: Egyházi Géza, Laklóth Aladár, Kökényessy Ági, Weil Róbert

Helyszín: FŐTÉR, Szabadtéri színpad

ingyenes előadás

 

JEGYÉRTÉKESÍTÉS AZ ELŐADÁSOKRA:

Katona József Színház Szervezési- és Jegyiroda:

Kecskemét, Katona J. tér 5. Tel.: 76/501-174, Tel./Fax: 76/501-177

Nyitva tartás: k-p: 9.00 – 19.00, szo. – vas.: előadás előtt 2 órával, az előadás első szünetének végéig

E-mail: jegyiroda@kecskemetikatona.hu

A jegy vásárláshoz Kultúra Utalványt is elfogadunk!

forrás: Katona József Színház, Kecskemét

süti beállítások módosítása