Az Operettszínház, a Trafó és a Felvonulási tér átadását kezdeményezi a főváros

A Budapesti Operettszínház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. és a Felvonulási tér állami tulajdonba adását javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott előterjesztésükben Bagdy Gábor és Csomós Miklós főpolgármester-helyettesek.

 

A két főpolgármester-helyettes által szignált előterjesztés emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kezdeményezte a fővárosi tulajdonú és fenntartású Budapesti Operettszínház és Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. közfeladatainak, ingatlanainak és ingóságainak ingyenes átadását a magyar állam részére; ez a javaslat szerint 2012. január 1-jei hatállyal valósulhat meg.

 

operettszinhaz


Az előterjesztők szerint a két intézmény által a főváros kulturális életében betöltött szerep megőrzése biztosított lesz a nemzeti intézményi körbe kerüléssel, továbbá az állam tulajdonába kerülő gazdasági társaságként a két szervezet várhatóan "kiszámíthatóbb támogatási kondíciók mellett" folytathatja tevékenységét.


A NEFMI kulturális célú hasznosításra kívánja átvenni a Felvonulási tér fővárosi tulajdonú részét is (a mellékelt szándéknyilatkozat szerint ez mintegy 97,2 százalékos tulajdoni hányadot jelent). A városfejlesztési célú hasznosításról a felek később állapodnak meg.


Az ingatlanok átadás-átvételéhez a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Fővárosi Önkormányzatnak szándéknyilatkozatot kell aláírnia. A szándéknyilatkozatban foglalt feltételeknek - többek között az értékbecsléseknek és az átsorolásoknak - december 1-ig kell megvalósulniuk, ellenkező esetben új szándéknyilatkozat megkötése szükséges.

süti beállítások módosítása