Kiírták a pályázatot a székesfehérvári színházra

Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtök reggel a fehérvári önkormányzat, ahol pályázatot írtak ki a Vörösmarty Színház igazgatói posztjára. Várhatóan szeptemberre lesz új vezetője az intézménynek.

A közgyűlésen elfogadták a 2011-12-es évadtervet is, amelyet a megbízott igazgató, Quintus Konrád igazgatóhelyettes állított össze. Ő vezette a szombati évadzárót is, amelyen a leváltott Vasvári Csaba is megjelent és megköszönte a társulat munkáját.

 

Quintus pedig köszöntötte a 117 közalkalmazottat, barátait, ellenségeit és jövendő barátait, ellenségeit. Megjegyezte: a színház nem demokratikus intézmény, de ettől még lehet humánus, mert ez nagyon fontos, “A színészeknek az is kell, hogy érezzék, kellenek, és érezzék, szeretik őket” – fogalmazott.

 

A társulati ülés keretében díjakat osztottak, az évad színésze Csizmadia Gergely lett, Macbeth címszerepében nyújtott alakításáért. Quintus Konrád hozzátette: ezúttal egyszemélyben ő döntött, egyúttal meg is követte Csizmadiát. Elismerte, hogy eleinte hitetlenkedtek, ő is, azt hitte, bukás lesz belőle, össze is súgtak a színész háta mögött. Ám Csizmadia küzdött, bizonyítani akart, és meggyőzte a közönséget. A kollégákat is. A díjazott elmondta: nem készült a kitüntetésre, mindazonáltal úgy érzi, az elmúlt 15 év munkája csúcsosodott ki a díjban.

 

quintusQuintus Konrád és Csizmadia Gergely

 

A Vörösmarty Gyűrűt, Tűzkő Sándor színész kapta, aki elmondta: díjat általában azért kap az ember, mert van mögötte valami, az elismerés ezért a múltról szól. Szerinte a jövőről is, amennyiben ő megpróbál méltó lenni az elismeréshez, hogy ne verje le a lécet.

 

Quintus Konrád a következő évadról azt mondta, hogy a családtörténetek adják a műsor gerincét. Zsurzs Kati interaktív gyerekdarabot készít A rózsát szerető királylány címmel. Csikós Attila írja a Két összeillő ember című darabot, Telihay Péter rendezi majd. Utóbbi beavató színházat is csinál, akárcsak Quintus, aki a Rómeó és Júliába avatja be az aktív nézőket.

 

A nagyszínpadi bemutatók a következők lesznek: Óz, a csodák csodája, zenés meseelőadás, rendezője Silló Sándor; Tasnádi István: Finito - a színművet Hargitay Iván állítja színpadra; Csárdáskirálynő: az operettet Mohácsi János rendezi; Osztrovszkij: A vihar, a rendező Valló Péter; Molnár Ferenc: Testőr- Árkosi Árpád viszi színre; Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság, a rendező Lendvai Zoltán. A stúdiószínpadon látható majd Israela Margalit: Trio című darabja, Galambos Péter rendezi.

süti beállítások módosítása