Palya Bea előbulival készül Kapolcsra

"Előbulival" készül az idei Művészetek Völgye fesztiválra, a kapolcsi Palya-udvarra Palya Bea, aki a Momentán Társulattal együttműködve lép fel június 23-án az Ó utcai ImprÓ központban; az énekes azt is elmondta, hogy ősszel könyve jelenik meg esszéiből.

"Reményeim szerint az történik az előbulin, ami majd július 22. és 31. között a kapolcsi Palya-udvarban, azaz a programok mellett az ott lévő emberek között beszélgetések, kapcsolatok alakulnak ki" - emelte ki Palya Bea.


A csütörtöki előbulin fellép a színpadi improvizációt előadó Momentán Társulat, Palya Bea Egyszálének című lemezéről fog énekelni, és koncertet ad Lamm Dávid gitáros dzsesszformációja, a delalamm is. A 19 órakor kezdődő esten a tavalyi Palya-udvarban készült videókat is levetítik. A fellépők valamennyien ott lesznek az idei Művészetek Völgye fesztiválon is. Az énekes elmesélte, hogy az elmúlt napokban maga is részt vett egy színházi improvizációs táborban, és csatlakozott a Play-Grund elnevezésű, szintén improvizációval foglalkozó csoporthoz.

 

palya

 

"Kapolcson július 22-től a Palya-udvar ismét olyan lesz, mint tavaly, az első alkalommal volt: lesz babzsák és függőágy, és az emberek nyugalmat találnak. Egyfajta életmód-kísérlet ez, hiszen mindent ki lehet próbálni, levetkőzhetjük a gátlásokat, mindenki barát. Tavaly színházban, táncban, költészetben, zenében egyaránt a rögtönzések körül forgott minden, idén a programokban jobban megjelenik a dzsessz, ami elsősorban amiatt van, hogy nagyon sok olyan emberrel dolgozom, aki a műfajban tevékenykedik" - fejtette ki a művész. A színtérről a már említett Lamm Dávid mellett játszik Kapolcson az ütőhangszeres Dés András, több fiatal dzsesszzenész, és szólókoncertet ad Snétberger Ferenc gitárművész. Az első hétvégén lesz egy különlegesnek ígérkező, Szó és szaxofon című produkció, amelyben Esterházy Péter író Dés Lászlóval közösen lép fel.


Népzene is lesz a Palya-udvarban, mások mellett a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázs, a kobzos-citerás Bolya Mátyás lép fel, Palya Bea pedig többféle formációval is énekel majd. Vendégként meghívták Sebő Ferencet, lesz zenei műhely is, amelyet Gryllus Samu tart Sound painting, azaz Hangfestés címmel.


Palya Bea elmondta, hogy megmarad a tavalyi napirend Kapolcson, vagyis reggel közös tánccal kezdődik a nap, délelőtt kontakt improvizációs mozgás vagy álomfejtés lesz, ebédidőben zenélés és rögtönzés, délután pedig barátaival beszélget.


Az énekes idén könyvet is ír, október 3-án jelennek meg összegyűjtött esszéi a Nyitott Könyvműhely kiadónál. "Korábban is rendszeresen írtam, blogoltam, de régi szövegeimből keveset tartok meg ebben a könyvben. Az év elején Mexikóban kezdtem bele, azóta mindent teljesen újraírtam. Szó sincs memoárról, ehhez még azért fiatal vagyok, ehelyett inkább kicsit újra szeretném magam gyúrni. Az írások egy része arról szól, hogy feldolgoztam, lezártam magamban elvarratlan szálakat, meg elmesélek velem történt sztorikat, amelyeket érdekesnek tartok. Azt akarom, hogy a könyv átöleljen, harapjon, ríkasson, nevettessen, életszerű legyen, vigye el az olvasót velem Marokkóba, Kirgíziába, Bécsbe meg Párizsba" - mondta Palya Bea.

süti beállítások módosítása