Vidnyánszky: A magyar kritika a legsötétebb korszakát éli

A székét felrúgva elrohant a Pécsi Országos Színházi Találkozó egy szakmai beszélgetéséről Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója. A Dehir.hu-nak elmondta, mi volt ennek az oka.

A Mesés férfiak szárnyakkal szerdai szakmai beszélgetésén Vidnyánszky Attila székét felrúgva elviharzott. A direktor a délutáni Alternatívok ég és föld között ímű beszélgetésen sem jelent meg. Márta Istvánnal, a POSZT művészeti vezetőjével üzente: bocsánatot kér.

 

vidnyanszky_szemVidnyánszky Attila

 

„Megint az a helyzet, hogy a magyar kultúrpolitizáló kritika eldönti, melyik előadásnak kell megnyernie a POSZT-ot. Idén a Mohácsi János által a Nemzetiben rendezett darabot szemelték ki (Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe). A szakmai beszélgetésen a magyar kritikusok megpróbálták relativizálni a Mesés férfiak szárnyakkal sikerét, rossz színben akarták feltüntetni a darabot, koncepciózusan boncolgatták az előadást. Sajnálom, hogy ehhez pont a Magyar Nemzet kritikusa, Pethő Tibor és Anger Zsolt színész asszisztáltak. Nem kellett volna felállnom, de évek óta megélem ezt, s annyi butaságot hallottam, hogy nem bírtam tovább”- nyilatkozta Vidnyánszky, aki A revizor csütörtök délelőtti szakmai beszélgetésén sem vett részt.

 

„Sokan elégedetlenek vagyunk. Rajtam kívül például Zsótér Sándor is kikelt amiatt, hogy a POSZT-on egy ideológiailag szervezett kultúr - és ízlésterror zajlik, ami méltatlan a szakmához. A magyar kritika a legsötétebb korszakát éli, így ennek semmi értelme” – fogalmazott a rendező, igazgató.

süti beállítások módosítása