Csodát remélnek a József Attila Színházban

Vasárnap este fáklyás sorfallal demonstrált a József Attila Színház társulata és számos néző a Mici néni két élete című darab után. A márciusban kinevezett igazgató, Koltay Gábor leváltásával az intézmény jövője végképp bizonytalanná vált, lehet, hogy az utolsó előadást játszották tegnap a teátrumban. „A remény, a fájdalom mind szerepet játszottak abban a gesztusunkban, hogy gyertyát gyújtottunk az előadásaink után. Tegnap, a Mici néni két életével búcsúztunk az évadtól, megkínzott társulat állt a nézők előtt” – mondta a Színház.hu-nak Márkó Eszter színésznő, akit arról kérdeztünk, milyen érzések kavarognak bennük, és mit remélnek.

„Elég nehéz volt tegnap készülődni és játszani a Mici néni két életét. Különleges hangulat uralkodott a színházban, összekapaszkodós, fogösszeszorítós pillanatok sorát éltük meg, a szánk sírásra görbült” – nyilatkozta Márkó Eszter.

 

Arról is beszámolt, hogy ebben a kegyetlen időszakban sokat jelentett a társulatnak az, ahogy a nézők reagáltak a történésekre. „Nagy erőt ad, hogy azt tapasztaljuk, a közönség biztat minket. Volt, hogy idős asszonyok  sírtak az előcsarnokban, amikor  ott álltunk velük szemben, gyertyával a kezünkben. Előfordult, hogy hangos vastapssal fejezték ki az emberek: nem hiszik, hogy bezárják a színházat és elküldik a társulatot” – fogalmazott a színésznő.

 

1miciGalambos Erzsi, Vándor Éva, Márkó Eszter, Kocsis Judit a Mici néni két élete című vígjáték próbáján

 

„Bizakodunk, hogy valami jó fog történni velünk, de egyelőre nem látjuk a jövőt. Semmit sem tudunk arról, hogy mi vár ránk, ígéreteket sem kaptunk. Aláírtunk egy nyilatkozatot arról, hogy Koltay Gábor pályázatát támogatjuk. Hallottuk, hogyHorgas Péter és Nemcsák Károly is indultak az igazgatói posztért, de hivatalos értesülésünk nincs erről. Nem  lehet fantomokkal színházat csinálni... csak Koltay Gábor elképzelését ismerjük. Becsülettel elfogadtuk az ő koncepcióját, ő pedig megdolgozott azért, hogy ez a  társulat befogadja, megszeresse” – árulta el Márkó Eszter.

 

atarsulat_koltay

Koltay Gábor és a társulat

 

Koltay Gábor lapunkkal közölte, nem vesz részt az évadzáró társulati ülésen. „Az évadzárón eredményekről szoktunk beszélni, átadják a József Attila gyűrűt, és a közönségszavazatok alapján megítélt díjat, ami a legjobb színésznek jár. Ezek formalitások, de mégis nagyon fontos számunkra  ez az együttlét. Hogy idén mi fog történni, azt nem tudom, talán érkezik hozzánk valaki az önkormányzattól. De ez sem biztos. Nemtudásban létezünk” – magyarázta Márkó Eszter, aki hozzátette, reméli, hogy a csoda megtörténik velük.

 

atarsulat

 

„Nem csak a színészek, de az összes munkatárs tisztességgel bírta az ellenszelet, amiben meneteltünk az évad során. Bármi történt, sokat dolgoztunk, kiálltunk egymásért és magunkért. Megérdemeljük, hogy valaki összefogja a társulatot és kicsit megsimogassa. Nem érdemeljük, hogy az utcára rakjanak vagy szélnek eresszenek minket” – összegzett a színésznő.

süti beállítások módosítása