Elment a szentesi drámai tagozat Atyja

Életének 82. évében elhunyt Bácskai Mihály, a Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Szentes díszpolgára, Csokonai Vitéz Mihály-díjas tanár, az irodalmi-drámai tagozat megteremtője. Miska bácsi nyugdíjba vonulásáig, 1990-ig másfél évtizeden át igazgatta az intézményt. Mihály pedagógiájáról Alföldi Róbert így nyilatkozott: „Legyetek tudatában annak, hogy szerencsések vagytok. Szabad szellemben nevelkedtek."

A hetvenes években divat volt azt mondani: legyen kétszer több a színház. A neves színész és rendező, Várkonyi Zoltán hangoztatta ezt mindenfelé az országban. Követői támogatták ebben, hiszen tapasztalat volt, hogy a 18-20 esztendős nőknek szóló drámai szerepeket negyvenéves színésznők játszották, hiányzott a fiatalság a világot jelentő deszkákról. A kormány végül igent mondott a kezdeményezésre, megindult három gimnáziumban a drámai tagozat – egy maradt állva, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium. Bácskai Mihály akkor már évtizedek óta vezette a diákszínjátszást a városban, így a tagozat már csak egy keretet adott a szellemi közegnek. Bácskai Mihály és felesége, Erzsébet próbálkoztak magyar tagozat létrehozásával is, amely a humán műveltség elmélyítésére adott volna lehetőséget a diákoknak. Ez a kezdeményezésük azonban nem járt sikerrel.

 

bacskaiBácskai Mihály

1929-2011

Fotó: Blahó Gabriella


A dráma tagozat viszont meghozta gyümölcsét. Mindenki nem lehet színész – mondta Miska bácsi –, viszont nagyon sokan bátrak lettek az önkifejezésben. Az életvezetés szempontjából nem elhanyagolható vonást játékkal lehet erősíteni. A pedagógus nagyon rosszul teszi, ha saját képére akarja formálni a diákot – véli a hetvennyolc éves tanár. A kamaszodó diákban készül valami kibontakozni, ami a személyiségének alapja, az ő igazi kincse, ezt pedig fel kell tárni és gondoskodással körülvenni. 

Miska bácsi szerint a feltétlen szeretet az, ami miatt a régi diákok visszamennek az iskolába. A színház egyenlő a játékkal, ez ötvöződik a neveléssel. Bácskai Mihály darabjai nem komplett színházi előadások, hanem a gyermekek megnyilvánulásainak rendezett formája egy magasabb nívón. Az iskola titka a tehetség kibontakoztatása. A verstanulás mint memoriter sosem volt megtiltva. A finoman elejtett célzásból évtizedekre visszamenőleg minden diák tudhatta: muszáj verseket tanulni.

 

Bácskai Mihály az őt övező szimpátiát személyi kultusznak nevezte és visszautasította, s nevetett, ha ez szóba került. Kétségtelen, arra nagyon büszke volt, hogy az általa megalkotott pedagógia alapjait még ma is tanítják a drámatanárok. Tanárkollégáival és a diákokkal rendszeresen focizott hétfő esténként, de nemrégiben szögre akasztotta a futballcipőjét. "Rájöttem, valahogy mindig a vesztes csapatban játszom..". – mondta nevetve. Bácskai Mihály pedagógiájáról Alföldi Róbert, a Bárka Színházban azt mondta a gimnazistáknak: „Legyetek tudatában annak, hogy szerencsések vagytok. Szabad szellemben nevelkedtek."

Fotó és forrás: Délmagyarország

süti beállítások módosítása