Blaskó Balázs: alapvető szabály a tisztelet

Rimaszombaton a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében mutatja be pénteken a Látogatók című, Egerhez és Rimaszombathoz egyaránt köthető holokauszt történetet az egri Gárdonyi Géza Színház.

Az előadás szövegkönyve Fábri Péter drámaírói segítségével Kertész Lilly Mindent felfaltak a lángok című önéletírása alapján készült. Az ősbemutatót 2010 decembere óta teltházas érdeklődés kíséri az egri stúdiószínpadon - közölte Pilisy Csenge, a színház sajtószóvivője.

 

A történet 1944. március 19-én, a német megszállással kezdődik. Lili, a fiatal egri zsidó lány ekkor épp a 20. születésnapját készül megünnepelni Rimaszombaton a nagymamájánál. Ünnepi zsúr helyett azonban sietősen haza kell utaznia a szüleihez Egerbe, ezzel pedig kezdetét veszi egy év szörnyű kálváriája. A darab során emlékeiben gyakran felmerül Rimaszombat és Eger, a történet így köti össze a két várost.

 

1alatogatok


Az előadás azt mutatja be, hogy egy fiatal, éppen nővé érett, házassága küszöbén álló lány hogyan szakad ki a polgári biztonságot adó miliőből, hogyan éli meg a rettenetet, s miként marad talpon azt követően, hogy koncentrációs táborba hurcolják.

 

Díszletként csupán a fotók szolgálnak, a darab inkább a mozgásművészetet használja, Karsai János pantomimművész-mozgástervező a nézőre bízza, hogyan képzeli el a környezetet. Jánoskuti Márta jelmezei is hasonló célt szolgálnak, stilizált formában jelenítik meg a háborús időszakot. "Olyan látványvilágot és teret idézünk a színpadon, amelyben nincsenek kellékek, hanem Karsai János mozgásrendszere segít megmutatni, hogyan bánik ember az emberrel? Szeretném megfogalmazni, hogy olyan szabályok vannak, mint a tisztelet, az emberség tiszteletben tartása, a méltóság." - mondta el az előadás kapcsán Blaskó Balázs rendező.


Az egri teátrum igazgatója, a darab rendezője elmondta: azt szeretnék megfogalmazni, hogy vannak alapvető emberi szabályok, mint a tisztelet, az emberség tiszteletben tartása, a méltóság. Fontos számára, hogy Lilly milyen felelősséggel gondolkodik erről az időszakról, nem egy generációt, nem egy nemzetet tesz felelőssé, nem általánosít.

süti beállítások módosítása