Fábry Sándor: egy ideig úgy álltam, mint Pelikán elvtárs

Még zajlik a Kisvárdai Fesztivál, a záróünnepségre csak szombaton kerül sor. Aki színházi túrára vágyik, tegye meg célul a vársot. Fábry Sándor televíziós műsorvezető, rendszeres vendég felfedezéseiről mesél, így ajánlja a fesztivált.

"Először kicsit félve jöttem Kisvárdára, hogy erdélyi színházak, csűrdöngölés halinanadrágban, gyöngyös-bokrétás, édes-bús játékok és Csaba királyfi várhatók, ehhez képest korszerűbb- nél korszerűbb előadásokat láttam. Kérdezgettem, hogy mi ennek az oka, és kiderült, hogy az összes erdélyi rendező Bukarestben, a világszínvonalú színházi főiskolán végzett.

 

afabrysandor

 

Itt fedeztem fel például a sepsiszentgyörgyi színházban játszó Szabó Tibort, aki most Jordánnál van Szombathelyen. Nála humorosabb embert nem sokat ismerek a színészek közül, Louis de Funès szintű komikus. Nyakó Béla úrnál pedig kevés kedvesebb vendéglátó van, amikor régebben meghívott, nekem csak annyi dolgom volt, hogy egy hétig színházba járjak, csorogjak a Tiszán, kicsit fröccsözzek, strandra menjek és kerékpártúrákat tegyek.

 

Egy ideig úgy álltam, mint Pelikán elvtárs, hogy most már tessék tőlem valamit kérni, úgyhogy azóta viszonzásképpen min- den évben tartok egy jótékonynak mondható estet, aminek a bevétel- ét legutóbb az erdélyi főiskolások elhelyezé- sére fordították. Eddig mindig a várban tartot- tam az esteket, de most végre bejutottam a kőszínházba is. Ma megnéztem a Portugált. Jó előadás volt, bár nem kiemelkedő. Bi- zonyos fordulatait nem értettem, de ez máskor is előfordul, és a végén azért többnyire összeáll a kép. Közben azonban azon morfondíroztam, hogy ez egy 13 éves darab, és úgy érzem, kicsit megkopott. Nem értem, hogy miért foglalkoztatják túl Egressyt, miközben ott van Pintér Béla, Térey vagy Háy János. És hol van a Portugál a Gézagyerekhez képest? Ahogy a szabó szokta mondani: fáradt a centi."

 

Fábry Sándor

A Kisvárdai Lapokból válogattunk. 

Fotó és forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

 

süti beállítások módosítása