Káel: Budapest megállóhely szeretne lenni

Magyarország a kulturális híd szerepét kívánja betölteni Kína és Európa között, a Művészetek Palotája pedig ebből szívesen kiveszi a részét - derül ki abból az interjúból, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökség közölt csütörtökön a Müpa két vezetőjével.

"Az európai nemzetek közül Magyarországot különleges érzések kötik a Kelethez" - idézi Káel Csabát, a Művészetek Palotájának vezérigazgatóját az írás, amely egyrészt bemutatja a Müpát és  Budapestet, másrészt Káel Csaba és Pálfi Gábor, a nemzetközi iroda vezetőjének megszólaltatásával kitér a kulturális és turisztikai kapcsolatok bővítésének lehetőségeire.

 

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Müpa már több neves kínai előadót fogadott, és rendszeresen ad otthont a kínai holdújév rendezvényeinek. Az interjú készítője, Peter Murphy emlékeztet arra, hogy Budapest vendégei voltak már a Sanghaji Filharmonikusok, a Pekingi Szimfonikus Zenekar, valamint több világhírű zongoraművész, köztük Lang Lang.

 

kaelcsaba


"Tisztában vagyunk Kína rendkívül erős kulturális hátterével, és szívesen látnánk mielőbb még több kínai művészt a Müpa színpadán" - jelentette ki Pálfi Gábor, hozzátéve, hogy tervezik több kínai hegedű- és zongoraművész meghívását, de nem csak komolyzenében gondolkodnak, így például egy sanghaji dzsesszegyüttest is felléptetnének.

 

Káel Csaba arról is beszélt, hogy Budapest olyan hellyé szeretne válni, amelyen nem csak átutaznak a kínai turisták, hanem ahol meg-megállnak, miközben élvezik a helyi kultúrát, a gasztronómiát, a borokat és a termálfürdőket. "Budapest fantasztikusan gazdag kulturális programokban, s e tekintetben a világ egyik legizgalmasabb városa" - fogalmazott a Müpa vezérigazgatója, hozzátéve, hogy Magyarország ugyancsak világelső a zenei oktatásban. "Sok diákunk van a Távol-Keletről" - jegyezte meg.

 

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi globális környezetben, amikor a művészetet támogató állami pénzek csökkennek, az olyan intézményeknek, mint a Müpa új formákat kell találniuk a drága bemutatók megszervezéséhez. Ezért egyre sikeresebbek azok az együttműködési formák, amelyekben két vagy akár több vállalkozás fog össze egy-egy kulturális esemény létrehozása érdekében. "Kína egy dinamikusan fejlődő gazdaság, és ennek köszönhetően növelni tudja a kultúrára fordítható pénzt. A Müpa nemcsak előadóknak ad szívesen helyet, hanem nyitott a koprodukciós együttműködésre is, amiben Kína fontos szerepet kaphat" - jelentette ki Káel Csaba a Hszinhua újságírójának.

süti beállítások módosítása