Jön a szentivánéji programdömping

Szentivánéj köszönt ránk és ez alkalomból ismét megrendezik a Múzeumok Éjszakáját. A Színház.hu kiválogatta a programkínálatból a színházi előadásokat, esteket, mulatságokat. Ezeket vonultatjuk fel cikkünkben, amit ajánlunk azoknak, akik színházrajongók, kuglófot ennének, megtekintenék a világ legnagyobb fényképezőgépét, érdeklődnek a burleszk és fizika összefüggései iránt, kacagnának, táncolnának, nem láttak még revüt, tudják mi az, hogy Broadway Boogie-Woogie. Annak is adunk ötletet, aki június 24.-én másfajta időtöltést választana magának: hajítson almát a tűzbe, szakajtson gyógyfüvet meztelenül, szerencsét hozhat!

 

"Rakd meg babám a tüzet, hadd csapjon a lángja! Gyönge karjaimat melegítsem nála! 

Jöttem is, mentem is, arra jártam én is, Gyere, kedves galambom, ugorj egyet te is!" (Népdal)


Uram, siessünk; ím gyorsan szegik Az éj sárkányi a föld fellegit; Im Aurora követje már közelget, Fényes világa minden kósza lelket 

A cinterembe űz; s a kárhozottak Kik átalút- s folyamsírban nyugodtak, Mind féregágyba visszamentenek, Hogy a napfény ne lássa szégyenek, 

Mely napvilágról önkint számüzé S örökre az éj árnyai közé. (Puck)

 

  1. 1. Június 21-e, a nyári napforduló szinte az összes kultúrában a fény diadalának ünnepe. Szent Iván éjjele mégis június 24-ére esik, ennek oka a naptári évek közti különbségben és az egykori naptári reformokban rejlik. Az európai ember ilyenkor égő faágakkal megkerülte a szántóföldeket, legurított egy lángoló kereket egy magaslatról és hatalmas tüzet gyújtott. Ezzel segítette a Nap harcát a sötétséggel, így űzték el az ártó szellemeket.
  2. 2. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának, mondván, aki abból eszik, nem betegszik meg.
  3. 3. A hagyomány, miszerint a szerelmesek koszorúkat dobálnak át egymásnak a nyárközépi tűz fölött, majd kézenfogva háromszor átugorják Csehországból terjedt el. Akik ezt megtették, hamarosan egybekeltek, és egy évre védettséget szereztek a lázzal járó betegségekkel szemben.
  4. 4. A hiedelem szerint az ezen az éjszakán meztelenül szakajtott gyógynövények különleges gyógyító hatással rendelkeznek.
  5. 5. A néphit szerint Szent Iván előestéjén virágzik a páfrány. Az aranyosan fénylő virág csak néhány pillanatig él, azután elhervad és elenyészik. Aki viszont mégis rálel, érteni fogja az állatok nyelvét és meglátja a földbe rejtett kincseket
  6. 6. Június 24.-e Keresztelő Szent János ünnepe, mert az evangéliumok szerint János éppen félévvel volt idősebb Jézusnál. (Az Iván név a Jánosból alakult át.)

 

Vendégségben Adynál

Ady és Csinszka éjfélig várja a hozzájuk betérő vendégeket! Végiglapozhatják a házaspár családi fotóalbumát és közös fotográfiát készíthetnek a háziakkal, a cím: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 4-6.  Ady versbörze keretében pedig verseit is hallgathatják

20:00 - 21:00 Ady száz arca - Beszélgetés Wilhelm Droste író, műfordító, irodalomtörténésszel, az Eckermann Kávézó volt vezetőjével, Ady-kutatóval

 

0muzeumok_fenykepez

 

Bajor Gizi Színészmúzeum - Kuglóf, a világ legnagyobb fényképezője, és a HoppArt

1124 Budapest, Stromfeld Aurél utca 16.

14-17 óra Az idei Múzeumok Éjszakája délutánja náluk a cirkuszvilág egyik legkedveltebb területe, a zsonglőrködés jegyében zajlik. Zsonglőrtányér, labda, buzogány, karika, virágbot, diaboló és lebegőpálca- megannyi bűvös tárgy, melyek bemutatásra és kipróbálásra várnak Bajor Gizi egykori villájának gyönyörű kertjében.
Lehetőség lesz jelmezes öltözködésre valamint ékszer-, és virágfüzér készítésre is.
 Valódi piknikkel várják vendégeiket, kuglóffal, kakaóval.

18.00 órától Camera Obscura project

19.00 órától Behajtani tilos! - A HOPPart Társulat zenés összeállítása utazásról, járművekről.

20-22 óra Gyarmathy Ágnes dívái és hódolóik – színházi „divatbemutató” és kamara-kiállítás

A fellépő színművészek között: Balsai Mónika (a Magyar Színház tagja: Goneril - Győri Nemzeti Színház),
Bánfalvi Eszter (Miller Lujza – Nemzeti Színház, Budapest)
, Eszenyi Enikő (Diana, Belflore grófnője – Vígszínház)
, Földes Eszter (Naiva-színésznő, Casanova Nuovo – Új Színház)

Rálik Szikvia (a Magyar Állami Operaház tagja, Judit /A Kékszakállú herceg vára/),
Szina Kinga (Ophelia, Regan – Győri Nemzeti Színház),
Töreky Zsuzsa (Getrud – Győri Nemzeti Színház)
, Vágó Bernadett (a Budapesti Operettszínház tagja: Vetsera Mária – Pécsi Nemzeti Színház),
Almási Sándor (Casanova – Új Színház),
Csankó Zoltán (Claudius – Győri Nemzeti Színház),
Mészáros Árpád Zsolt (a Budapesti Operettszínház tagja: Rudolf – Pécsi Nemzeti Színház), Rupnik Károly (Albin, Őrült nők ketrece – Győri Nemzeti Színház),
Sárközi József (Hamlet – Győri Nemzeti Színház)

22 óra Bölcskey Miklós fényképei – a Camera Obscura Perfomance eredményeinek bemutatása

23 óra Könnyű Esti Sértés koncert (Polyák Lilla, Oberfrank Pál, Hajdu Steve, Kocsis Gergely, Vass György, Fesztbaum Béla)

Erről bővebben itt olvashat.

0hoppartosokHoppart

Bélyegmúzeum - Elveszett egy madámka

1074 Budapest, Hársfa u. 47.

Párizsban elveszett egy madámka. Senki sem keresi. Pedig... A sanzon-groteszk az ő történetét meséli el az A. K. T. Színház előadásában.

20:00 - 21:30 A. K. T. Színház - Noelle Renaud: Madam Ka

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Burleszk és fizika főként budaiaknak

1111 Budapest, Budafoki út 4-6.

"A burleszk eredetileg színházi műfaj volt. Olyan típusú bohózatok képezték az alapját, melyekben a fizikai mozgás volt a legfontosabb. Folyton történt valami a színpadon. A jelenetek a mindennapi, emberi történésekről (fenékreesés, hasraesés, üldözés, pofozkodás stb.) szóltak. A sok ötlettel megjelenített helyzetkomikumtól gazdag élethelyzetekben a figurák személyisége is ellentmondásokkal telített" -  erről is gondolkodhatunk a Múzeumok Éjszakáján.

18:00 - 19:00 23:00 - 24:00 A Burleszk és a fizika – Hartlein Károly mérnök előadása 

21:00 - 21:30 Dumaszínház – Beliczai Balázs műsora

0muzeumok1

Csekovszky Gyűjtemény Kiállítóháza - Interaktív bábelőadás

1172 Budapest, XVI. u. 1

21:00 - 22:00 Lúdas Matyi - Interaktív bábelőadás a Kereplő Színház művészeinek előadásában. Ajánlott minden korosztály számára.

 

ELTE Egyetemi Könyvtár - Ismerjük meg a legkúlabb helyeket

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

18:00 - 19:00 NetKúl!Túra Könyvbarát, filmes, színházi honlapok - fiataloknak vezeti: Bikádi Katalin osztályvezető

„Már megint a neten lógsz, fiam, ahelyett, hogy valami értelmeset csinálnál!" Ismerős? Mostantól nem az! A neten színház, mozi, múzeum és irodalom és elérhető – ismerjük meg a legkúlabb helyeket, és mutassuk meg a szülőknek is, szereljük le előítéleteiket!

0aszereles

Eötvös 10 közösségi és Kulturális Színtér ….és a raktárban lila dalra kelt egy villanykörte, de aztán tompa, telt hangon...

1067 Budapest, Eötvös u.10.

22:00 - 22:30 Egyelőre Gagarin Tagozat – A villanykörte dalai performancet

alkotók: Arany Brigitta, Borbiró Judit, Szerencsés Rita; Doma Petra, Háda Fruzsina, Losonci Krisztina, Orgován Letícia, Regényi Júlia, Szemessy Kinga, Szőke Zsuzsi, Agatics Antal, Biszak Áron, Gaál Attila Csaba, Solymos Tamás, Hodászi Ádám

 

Holokauszt Emlékközpont - A magyar humor és kabaré nagyjai

1094 Budapest, Páva utca 39.

 „A nevetés a legrövidebb távolság két ember között." (Victor Borge)

A Múzeumok Éjszakáján a magyar kabaré és humor legendás alakjainak sorsán keresztül mutatjuk be, hogy a kirekesztés nem ismeri és nem tiszteli a tréfát. Salamon Béla, Ormos Béla, Kabos Gyula legendás alakjai mellett feltűnik kávéházi asztalánál mindenki kedves ismerőse, Rejtő Jenő is. S mivel tudjuk, a nevetés gyógyít, családi és gyerek programunkon a szomszédos Tűzoltó utcai Gyermekklinikát látjuk vendégül. Rögtönzött kórtermünkben festünk és színes ajándékokat készítünk, amihez a Búgócsiga Zenede szolgáltat majd bombasztikus hangulatot. A nap különlegessége, hogy a családi programra érkezők körsétát tehetnek Budapest első gyermekkórházának épületében.

Bővebb infó>>>

0ladjanszkiLadjánszki Márta

Kegyeleti Múzeum

1086 Budapest, Fiumei út 16.

21:45 - 22:30 Dead-Calm (Szél-Csend) - Sötétedés után megmozdul az Árkádsorra helyezett földszínpad. Ladjánszki Márta (Hekaté) táncát láthatják különös fény- és hangeffektek kíséretében, amelyet az Árkádsoron elhelyezett monitorokon vetített Stációképek tesznek teljessé.

vizuális ötlet/kivitelezés: Koroknai Zsolt

zene: Varga Zsolt

mozgó lény: Ladjászki Márta

fotó: Jedlicska Márton

támogató: L1 Egyesület

 

Magyar Nemzeti Galéria - Kék rapszódia

1014 Budapest, Szent György tér 2.

23:00 - 23:30 A Nemzeti Táncszínház bemutatja: 20 éves a Budapesti Táncszínház - Kék rapszódia

0muzeumok_nemzeti

Magyar Nemzeti Múzeum – Tánc a fák alatt 

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

22:00 - 23:00 Bata Rita: Évszakok - Táncetűd a Múzeumkert Kálvin tér felőli fái alatt.

EMBER, s annak rezdülései az idő végtelen, változó és megújuló körforgásában.

 Kapcsolat a természettel

Kapcsolat az évszakokkal

Kapcsolat az évszakok körforgásával

Kapcsolat a körforgással

Kapcsolat a végtelen spiráljával

Emberként

Újra és újra

Hat év

És azután a hetedik...

forte

Műcsarnok - Broadway Boogie-Woogie

H-1146 Budapest, Dózsa György út 37.

23.00 – 24.00
 A Forte Társulat öt egyfelvonásosa Sáry László Öt tétel a Tánczene sorozatból című művére

1. Kind of Waltz for Esterhazy;

2. Souvenir;

3. Blues II.;

4. Broadway Boogie-Woogie;

5. Grandmother’s Dance

A színészek-táncosok alkotta Forte Társulat egy Magyarországon eddig ismeretlen formanyelv létrehozásán kísérletezik. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a cél. A „fizikai színház” ily módon újrafogalmazott műfaja másképpen gondolkodik történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, miközben egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.
A társulat öt egyfelvonásosa a Budapesti Kamaraopera felkérésére készült. A márciusi bemutatóra a Katona József Színházban került sor Monteverdi és kortársaink címmel. Az előadás áprilisban a MERLiN Színházban volt látható a Tánc Világnapi Maraton keretében.

Előadják: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Kádas József, Krisztik Csaba, Sipos Vera

 Koreográfia: Horváth Csaba

A Műcsarnok programjáról bővebben itt olvashat.

0zsonglor

Nemzeti Táncszínház - Tűzzsonglőrök, táncoló filmkockák, rendhagyó táncóra

Budai várban

Várnak minden érdeklődőt 18 órától, a Nemzeti Táncszínházba is. Az épület előtt a Hestia Csoport tűzzsonglőrei világítják meg a budavári égboltot, a színházban a Budapest Táncszínház produkcióját lehet megtekinteni, majd Lakatos János tart rendhagyó és meglepetésekben gazdag tánctörténet órát. Lesz nyereményjáték és fotókiállítás is!

 

20.30-21.00 óra a 20 éves Budapest Táncszínház előadása

21.00-23.40 óra Táncoló filmkockák – Lakatos János rendhagyó tánctörténet órái

21.00-21.40 óra Táncoló ikonok (Fred Astaire, Gene Kelly és a többiek)

22.00-22.40 óra Új hullám a táncos moziban – jazz és rock ’n roll (Bob Fosse-tól Elvis Presley-ig)

23.00-23.40 óra Az őrült 80-as évek (John Travolta, Michael Jackson)

00.30 óra Hestia tűzzsonglőrök

0orfeum

Orfeum a pesti mulató – Revü, kabaré, múlt század

1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.

Annak, aki az egykori orfeumok világára kíváncsi, aki nem látott még revüt, kabarét, esztrádműsort. A mélyen tisztelt publikum egy sétát tehet Fedák Sári, Kiss Manyi ruhái, relikviái között, és miközben az egykori műsorfüzeteket lapozgatja, 100 éves gramofonból szól a melódia.

20:45 - 21:15 Pocket revü

21:30 - 22:00 Falusi Mariann, Posta Irénke, Rácz Kati az Orfeum színpadán

22:30 - 23:00 Csákányi Eszter, Kulka János, Peller Károly az Orfeum színpadán

Bővebben itt olvashat erről.

 

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum - Verstáncest, mozdulatművészet, Bogyósgyümölcskertész fia

1089 Budapest, Könyves Kálmán körút 40.

19:15 - 20:00 Babits est - Magyar Mozdulatművészeti Társulat

A társulat új verstáncestje, érdekes kísérlet a költészet – tánc – zene kapcsolatára, hagyományainkat őrizve, ám mai, új verstáncokkal bővítve. Babits Mihály szellemi társa volt Dienes Valériának, "Mennyei színjáték" verstánca 1915-ben készült, mely „lábról-lábra" örökítve fenn maradt.

20:15 - 21:00 99 éves a Magyar MOZDULATMŰVÉSZET - Beszélgetés és vetítés, kis gyakorlatok, beszélő: Fenyves Márk orkesztész

21:10 - 22:15 Bogyósgyümölcs kertész fia

22:25 - 23:30 Csehova Anton Pavlovics Csehov Három nővére nyomán, XI. kerületi Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola 1011-es sz. mozdulatgyártó

0macsaihuzellakrencseyMácsai Pál, Krencsey Mariann, Huzella Péter

Petőfi Irodalmi Múzeum - Villon, Mácsai, Huzella, Fullajtár, Hámori, Kamarás, és még sorolhatnánk

1053 Budapest, Károlyi M. u. 16.

20:00 - 21:00 Befogad és kitaszít a világ - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje

Francois Villon versei: Az előadás kétszemélyes zenés színház, amelyben Huzella Péter régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. Igazi különlegesség, izgalmas kaland Villon mindig érvényes, örök emberi szövegeit hallani közel félévezredes távolból, az új, a harmadik évezred küszöbén. A dallamanyagról tudni kell, hogy egyrészt a Kaláka, másrészt régi breton dallamok, illetve saját szerzemény felhasználásával állította össze Mácsai Pál és Huzella Péter az est anyagát.

22:00 - 23:00 Felolvasószínház – Ősbemutató Fráter ZoltánVénusz légycsapója – Játék Bródy Sándor levelezéséből

Szereplők: Fullajtár Andrea, Hámori Gabriella, Kamarás Iván

Rendező: Seres Tamás

 

Forrás: muzeumokejszakaja.hu, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása