Ágyúszóval avatták a vizi színházat

Szombaton este tűzijátékkal, ágyúszóval és mindenekelőtt egy színvonalas gálaműsorral avatták fel a Szarvasi Vízi Színházat. Az 1026 férőhelyes nézőtér zsúfolásig megtelt, több százan pedig a holtág túlpartjáról követték nyomon az eseményeket. Lapszemle.

Összességében több mint 300 millió forintba került Békés megye legújabb színháza, amelyet Szarvason, a Körös-holtág partján építettek fel. A fejlesztéshez kapott pályázati támogatás összege 135 milió forint. Az épületkomplexum — amely a 44-es főúton átvezető hídról is jól látszik —, turisztikai látványosságnak sem utolsó - számolt be a beol.hu.

A várkastély jellegű építmény két oldalán egy-egy bástya áll, melyek között  az amfiteátrum jellegű nézőtér meredeken emelkedik. A nézőtér kialakítása a meredek emelkedésnek köszönhetően olyan, hogy senkit sem zavarnak az előtte ülők, mindenki tökéletesen rálát a színpadra. A világot jelentő deszkák a víz fölött vannak, így valóban jogos a vízi színház elnevezés.

A szombat esti gálaműsorra a létesítmény zsúfolásig megtelt. Így volt ez egyébként a hang- és fénytechnika próbáját jelentő korábbi koncerten is (Csík Zenekar). Az avatóra a Katalin-II. sétahajón érkeztek a fővendégek, köztük Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Fekete Péter, a vízi színház működtetésével megbízott békéscsabai Jókai Színház igazgatója, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a térség korábbi országgyűlési képviselője, s itt volt a jelenlegi képviselő, Dankó Béla is.

szarvasi

A köszöntő szavak után az est két házigazdája, a Jókai Színház két művésze, Fodor Zsóka és Józsa Mihály vették kézbe az irányítást, azaz konferelták fel egymás után a színpadra lépőket.

A gálaműsor lényegében ízelítőt adott azokból a darabokból, melyeket a nyár folyamán a Szarvasi Vízi Színházban láthat a közönség. Mostantól ugyanis minden szombaton tartanak egy-egy nagybemutatót. A programban a Lúdas Matyi, a Csárdáskirálynő és más zenés darabok mellett fúvóskoncert és harsonaparádé, valamint cirkuszi show is szerepel. A színpad azonban egyetlen estén sem lesz üres.

A mai naptól kezdődően ugyanis minden este verses-zenés öszeállítással várják a helyi és a Szarvasra látogató közönséget. A Vers a víz fölött programsorozat keretében esténként nyolc órától a Jókai Színház egy-egy színésze (illetve vendégművésze) kedvenc verseiből ad elő, s hív magával egy vendégművészt is, aki viszont dalokkal szórakoztatja majd a közönséget. Ezeknek az estéknek a házigazdái ismert szarvasi közéleti személyiségek lesznek. A Vers a víz fölött programsorozat (amelyre tehát minden este beülhetünk egy kis vershallgatásra) ingyenes. A szombati nagyelőadások jegyárai is mérsékeltek (1200-5000 forintig).

szarvasi3

A Jókai Színházzal kötött üzemeltetési szerződés egyelőre csak az idei év végéig szól, de mindkét fél hosszabb távon gondolkodik. Fekete Péter színházigazgató bízik abban, hogy jövő nyáron már olyan darabokat is bemutatnak majd Szarvason, amelyek kifejezetten az itteni vízi színház számára készültek.

A szombat esti megnyitó záróaktusa két ágyúlövés és egy hosszan tartó, színvonalas tűzijáték volt. Fényzuhatag övezte a színház mellett felépített új fahidat is.

süti beállítások módosítása