Rendező és operatőr szakos hallgatók kiállítása a Mai Manóban

Pillanatnyi forgatókönyv címmel nyílik fotókiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező és operatőr szakos hallgatóinak munkáiból csütörtökön Budapesten, a Mai Manó Házban.

Az intézmény közlése szerint a Magyar Fotográfusok Házában a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulói - Vecsernyés János és Máthé Tibor elsőéves operatőr szakos hallgatói, valamint Enyedi Ildikó film- és televízió rendező, valamint Máthé Tibor operatőr szakos ötödéves hallgatói - mutatkoznak be alkotásaikkal. A kiállított képek mellett vetített formában mutatják be a hallgatók többi munkáját is. A tárlatot Korniss Péter fotográfus nyitja meg, a fotókiállítást augusztus 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

matheosztalyTausz Gábor, Hartung Dávid, Pálos Gergely, Kovács Claudia, Rónai Dominik, Baska Barbara
A fotókiállítás ajánlójában Moholy-Nagy László gondolatát idézik: "a fényképezőgép a legmegbízhatóbb eszköz az objektív látás elsajátításához".
Magyarországon 1949-ben kezdődött a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a filmrendezők és filmoperatőrök felsőfokú mesterképzése, Balázs Béla, Radványi Géza és Illés György vezetésével. Az operatőr-oktatás több évtizede alatt olyan hallgatók végezték tanulmányaikat, akik filmjeikkel számos hazai és nemzetközi sikert értek el és ezeknek a filmeknek magas színvonalú képi megvalósítása nyomán született meg később a méltán világhírű "magyar operatőri iskola"- olvasható Máthé Tibor ajánlójában.

revmarci_bpRév Marcell - Budapest
Mint írja, a ma már egyetemi szinten megvalósuló oktatásban továbbra is fontos lépcsőfok az állóképek készítéséhez szükséges képi kifejezőeszközök gyakorlása, a fotográfiai kifejezési módok szabályszerűségeinek megismerése.

Kosztolányit idézve azt írja: "a tárgyak nyugvó pontjai elsuhanó életünknek". Az ő szellemét követve az elsőéves fotózási feladatok az emberhez közelálló, az ember által készített apró tárgyak fényképezésével kezdődnek, természetes és mesterséges fényviszonyok között. 

tausz_snapshotTausz Gábor - Snapshot

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora ajánlójában úgy fogalmaz: az alkotók mást és máshogyan látnak, a nézők pedig a különbségekben megmutatkozó saját stílusokat is megfigyelhetik. A képek együttes bemutatása, pedig ebben az esetben is létrehoz egy különös, új minőséget, ami kizárólag ebben az együtthatásban él, a különböző megközelítések kiegészítik, gazdagítják egymást - áll a program ismertetőjében.

süti beállítások módosítása