Szubjektív lesz a pénzelosztás?

Az országgyűlés által elfogadott előadó-művészeti törvénymódosítást 245 igen, 45 nem szavazattal és 43 tartózkodással fogadta el a parlament. Ennek értelmében a Zeneművészeti, Színházművészeti, és a Táncművészeti Bizottság tagjait a miniszter nevezi ki a művészeti szakemberek köréből.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára úgy látja, hogy a miniszter és az általa kinevezett bizottság kezében túl sok hatalom összpontosul, így túlságosan szubjektív lesz a pénzelosztás. Lapszemle.

A Színházi Társaság mindenképpen támogatja azt a törekvést, hogy a minőségszempontok jobban jelenjenek meg, mint eddig, de meggyőződése, hogy objektív mércék is kellenek ahhoz, hogy többé-kevésbé reális legyen a pénzek elosztása.

Vajda Márta azt is aggályosnak tartja, hogy nem lehet tudni, az eddigi hat kategória helyett a mostani háromba pontosan milyen alapon tartoznak majd a színházak. Hiszen a nemzeti és a kiemelt együtteseken kívül az összes többi most egy kalapba kerül bele. Nem lehet tudni, hogy például a bábszínházak, a befogadó, a szabadtéri, a nemzetiségi színházak is ebbe a kategóriába tartoznak-e, ami azért nem előnyös, mert az ide besoroltak csak pályázati úton juthatnak állami támogatáshoz. Emiatt sem látja biztosítva az ügyvezető, hogy lesz számukra egy olyan elkülönített keret, ami nagyjából fedezi a megélhetésüket - tudósít a Népszava .

vajdamartaVajda Márta

Gedeon József, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke, aki részt vett a törvénymódosítás előkészítésében, úgy tudja, hogy minden területnek lesz elkülönített pénze. Kérték, hogy a szabadtéri színházak között is lehessenek olyanok, amelyeknek garantált a támogatásuk. Másrészt, akik nem kerülnek ebbe a kategóriába, azok esetében is szeretnék, ha megmaradna az eddigi kiemelt szabadtéri színpadok számára kiírt pályázat. Erre ígéretet is kaptak. De a konkrétumokról majd a végrehajtási utasítás határoz.

A független együttesek minden bizonnyal, a többek szemében már mumusnak számító, harmadik kategóriába kerülnek majd, úgy tűnik, ők lehetnek a törvénymódosítás legfőbb vesztesei. Hiszen eredetileg az előadó-művészeti törvény nekik kedvezett a leginkább, azzal, hogy a kőszínházak költségvetésének legalább tíz százalékát meg kell kapniuk. Aztán ez is máshogy alakult.

szabogySzabó György

Szabó György, a Trafó igazgatója ezért is mondja, hogy szinte mindegy mi van a törvényben, mert a számokat utólag is meg tudják változtatni. Ő is szeretné elkerülni, hogy a harmadik kategóriába kerüljenek. De úgy látja, hogy továbbra is maradványelv alapján jutnak majd támogatáshoz a függetlenek.

Szerinte változatlanul nem kívánják komolyan végig gondolni az illetékesek, hogy ennek a területnek mi a feladata, a szerepe a magyar kultúrában. Szabó hozzátette, a törvénymódosítás központosítást jelent. Kíváncsian várja, kit melyik kategóriába sorolnak majd. Úgy véli, hogy egy akkora intézményt, mint a Trafó, nem lehet pályáztatás alapján működtetni, egy intézményt, azért hoznak létre, hogy annak biztos finanszírozást adjanak, és ennek egyetlenegy módja van, a normatív finanszírozás. Minden másnak, ami ebből kiesik, tervezhetetlenné válik a működése. Szabó úgy gondolja, ha őket a pályázati rendszerbe sorolják, akkor a Trafónak vége.

süti beállítások módosítása