Pénteken kezdődik az ünnepi évad a Szegedi Szabadtérin

Lehotay Árpád, Tőkés Anna, Csortos Gyula, Básti Lajos, Lukács Margit, Major Tamás, Ruttkai Éva, Gábor Miklós, Sinkovits Imre, Hegedűs D. Géza, Bánsági Ildikó és Lukács Sándor – legendás színészek abból a névsorból, amely a Tragédia Dóm téri főszereplőit veszi számba. A Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán az ország legjobb művészeinek kiváltsága Madách drámai költeményében Ádámot, Évát és Lucifert megformálni. Az idei ünnepi évad produkciójában sincs ez másképp, ráadásul a főszerepekben bemutatkozó Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt mellett a kisebb szerepeket is olyan „nagyágyúk" játsszák, mint Blaskó Péter, Cserhalmi György, Hobo és Gáspár Sándor. Összeállításunkból megismerhetik a Szegedi Szabadtéri Játékok legfrissebb híreit!

Éva - Ónodi Eszter

Saját bevallása szerint nagy csodálója Vidnyánszky Attila rendezői munkásságának a Dóm téri Tragédiában az örök nőt alakító Ónodi Eszter, épp ezért hatalmas megtiszteltetésnek érzi a felkérést.

onodi

„Évát egy normális, természetes módon megszólaló nőként szeretném megformálni, aki az állandóságot képviseli Ádám életében, szemben az álmokra hajlamos férfivel. A próbákon ennek érdekében igyekszem az ösztöneimre és a józan eszemre egyaránt hagyatkozni."A Tragédia színészeinek egy tonna virágfölddel is meg kell birkózniuk az előadás során, különböző szituációkban. Ónodi tréfásan azt mondja, kezdetben kisebb kényelmetlenséget okozott ez neki, folyamatosan attól tartott, hogy gilisztát vagy koponyát lapátol ki a földtömegből. A próbák előrehaladtával azonban szinte megszerette az ötletes színpadi elemet. „Inspiráló ebben a gyönyörű, stilizált térben a föld szimbolikája."

et_proba7

Ádám - Rátóti Zoltán

Rátóti Zoltánnak szintén régi nagy vágya, hogy együtt dolgozhasson Vidnyánszky Attilával, úgyhogy már csak emiatt is egyértelmű volt, hogy elvállalja Ádám szerepét. Hozzáteszi: a rendező felkérésére rögtön azt a kérdést tette fel, miért ilyen „öreg" Ádámot szeretne a színpadon látni. Vidnyánszkynak azonban kezdetektől kiindulási pontja, hogy az emberpárt nem játszhatják tinédzserek, érett, gondolkodó színészekre volt szüksége.

„Ha nem a Szegedi Szabadtéri Játékokról – ráadásul a nyolcvanadik évadról –, Vidnyánszky Attiláról és a kitűnő kollégákról lenne szó, nem biztos, hogy elvállalom a szerepet, annyira kifárasztott a munka az évadban."

et_proba11

Rátóti úgy fogalmaz, személyében egy tipródó, kétkedő, küzdő, jóra és igazra vágyó Ádámot láthat a színpadon a közönség. Tudta, hogy nem lesz sétagalopp a szegedi próbaidőszak, ám arra nem számított, hogy Trill Zsoltot, aki Lucifert alakítja a darabban, ennyire kemény munka lesz fizikailag és akrobatikusan követni.

et_proba8

Lucifer: Trill Zsolt

„Az ember tragédiáját tizenvalahány éve játsszuk Vidnyánszky Attila rendezésében a beregszászi társulattal; huszonéves kölyökként találkoztam vele először, amikor kijöttem a főiskoláról. A szegedi előadás egy egészen más, új produkció lesz. Él bennem a szöveg, újra beindulnak az emlékek. Lucifer nemcsak Ádámmal és az Úrral vitázik, hanem saját magával is harcol, és sok mindent meg akar érteni. Végigszenvedi a darabot.

 

et_proba6

Madách hatalmas és megválaszolatlan kérdéseket tesz fel, amelyekre valamilyen szinten nekünk, a saját életünkben válaszolnunk kell. Számomra ettől különösen izgalmas ez a darab. Bele van kódolva valami eszméletlen ősenergia, amit a Dóm tér hatalmas színpadán is meg lehet mutatni. Ennek az energiának át kell jönnie még egy négyezres nézőtéren is. Ahogy öregszem, egyre nehezebben megy, de mindenképpen szeretném megőrizni Lucifer lendületét és erejét" – fogalmaz Trill Zsolt, akit tavaly a Tóték, A tüzes angyal és a Fodrásznő egyik főszereplőjeként is nagy sikerrel vendégszerepelt Szegeden.

et_proba9

 

A Tragédia két alkalommal látható a szegedi Dóm téren:

2011. július 01. Péntek 21:00
2011. július 02. Szombat 21:00

 

JEGYVÁSÁRLÁS>>>

 

Fotó és forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása