Stohl-ügy: Nincs vészforgatókönyve a Nemzetinek

Két bemutatóval és hét továbbjátszott szereppel lép színpadra ősztől Stohl András – ha szabadlábon lesz. A kollégák és a vezetők olyannyira bíznak a visszatérésben, hogy nem kértek fel helyettesítőt - írja a Bors.

Nincs vészforgatókönyve a Nemzeti Színháznak arra az esetre, ha Stohl András letöltendő börtönbüntetést kap. A színművész számára kedvezőtlen ítélet estén 9 előadás is veszélybe kerülhet – értesült a Bors. A teátrum azzal járt volna jól, ha még júniusban a másodfokú tárgyalás első napján kiderül, milyen büntetéssel sújtja a bíróság a színészt, hiszen akkor fel tudtak volna készülni minden eshetőségre.

 

A 2011/2012-es évadterv tanúsága szerint az intézmény igazgatója, Alföldi Róbert továbbra is számít Stohl munkájára, aki szerepet kap a Tanítónő és az Ide nekem a hazafit! című bemutatókban, emellett régi szerepeit is viszi tovább Az ember tragédiájában, a Holdbéli csónakosban, az Úri muriban, a Tartuffe-ben, a Tizenkét dühös emberben, a Berzsián és Didekiben és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabokban.

 

A kollégái a bíróságnak petíciót is írtak, melyben azt kérik, hogy a színészt büntessék meg az elkövetett hibájáért, de ne kapjon súlyosabb büntetést, mint bárki más, aki ilyen jellegű bűncselekményt követ el. Ezt az írást be is nyújtották az ügyet tárgyaló bíróságnak, illetve személyes megjelenésükkel is a szolidaritásukat kívánták kifejezni. A petíciót többek között Alföldi Róbert, Nagy Ervin, Kulka János, Makk Károly, Molnár Piroska, Haumann Péter, Egri Márta, Kukorelly Endre, Hollósi Frigyes, Szarvas József, Gothár Péter és Bodrogi Gyula is aláírta.

 

stohl_egyszerelunkLászló Attila, Földi Ádám, Martinovics Dorina és Stohl András  Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János: Egyszer élünk - avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadásában

Berek Kati, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, azonban elmondta, nem tartja jó ötletnek a petíciót. “Soha nem vettem részt semmilyen petíció írásában, ha valaha megtenném, csak akkor, ha valakit nagyon komolyan meghurcolnak. És legalább olyan kaliberű művésznek kell lennie, mint Darvas Iván. András aranyos ember, de nem először okoz balesetet, csak magának köszönheti, hogy itt tart. És még a párjának is oda akarta adni a kocsit. Eszembe sem jutna az ártatlansága mellett viaskodni, hiszen nem ártatlan! Mi évtizedekig dolgoztunk azért, hogy hitelesek legyünk. Könnyelműség ezt érdemtelenre pazarolni” - nyilatkozta Berek Kati, akivel ellentétben Bodrogi Gyula örömmel csatlakozott az aláírókhoz, bevallása szerint nem csak azért, mert Stohlra barátként tekint, hanem mert fontosnak tartja az ügyet.

 

“Remélem, hogy a lehető legkedvezőbb büntetést szabja rá ki a bíróság. Azért tartottam fontosnak, hogy csatlakozzam az aláírókhoz, mert úgy érzem, a közvélemény nagy része a színészeknek, sztároknak minimum a dupláját osztaná ki büntetésül, mint másoknak. Először vettem részt ilyen akcióban, de nem bántam meg” – árulta el Bodrogi.

süti beállítások módosítása