Londonban találkozik a Los Angeles-i Bánk bán stábja

Szombaton Londonban, az első igazi stábértekezleten találkoznak a Los Angeles-i Bánk bán előadás amerikai és magyar vezető munkatársai. Erkel Ferenc operáját novemberben négy alkalommal játsszák Plácido Domingo vezényletével, az általa igazgatott operaházban.

Christopher Koelsch ügyvezető és Rupert Hemmings produkciós vezető repül át a tengeren túlról a brit fővárosba. Részben azért, hogy előadásokat "vásároljanak" Európában a Los Angeles-i ház számára, de azért is, hogy az alkalmat felhasználva találkozzanak a Bánk bán-előadás alkotóival, Tordai Hajnal jelmez-, Csíki György díszlettervezővel, valamint Káel Csabával, az opera rendezőjével - mondta el Magony Zsolt, a társproducer Megakoncert egyik vezetője. 

 

"Ez lesz az első átfogó prezentáció, amelyen bemutatjuk a kosztümöket és a színpadképet, és beszámolunk arról, hogy Solymosi Tamás is elkészült a koreográfia fő elemeivel. Los Angelesben egyébként nagyon örülnek annak, hogy Solymosi fel is lép, szólót táncol az előadásban." 


A társproducer elárulta, hogy Tordai Hajnal szép, archaizáló, tehát a cselekmény idejére, a XII. századra mutató, mégis friss, modern szellemű kosztümöket tervezett. Csíki György pedig különleges, a magyar operajátszásban valószínűleg ritkaságnak számító, áttetsző anyagból készült díszletét mutatja be, amely kiválóan világítható. Ezért telefonon egy fénytechnikai szakember is bekapcsolódik a megbeszélésbe. 


Magony Zsolt azt is elárulta, hogy két ajánlatot, illetve felkérést is kaptak arra, hogy CD-t készítsenek még az előadások előtt a produkcióból, de Plácido Domingóval időpontot egyeztetni rendkívül nehéz a premier előtt. Szó lehet arról is, bár ezt kevésbé tartja jó megoldásnak a producer, hogy fontosabb részleteket rögzítsenek, promóciós céllal. 


A magyar állam 200 millió forinttal támogatja a Los Angeles-i Bánk bán-előadásokat, a teljes költséget Magony Zsolt 350-380 millió forintra becsüli -, a 150-180 milliós részt az amerikai támogatók állják. A kiadások függenek attól is, hogy milyen kísérő eseményeket tudnak a négy előadás elé, köré szervezni. 
Az előadásokra november 16-, 19-, 22-, és 27-én kerül sor. Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért, pozsonyi Klein Ottokár énekli. Melinda Rost Andrea és Kolonits Klára lesz, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lesz Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán. Tiborcot ketten is életre kelthetik: Michele Kalmandi (azaz Kálmándi Mihály) és Perencz Béla, az utóbbi II. Endre királyt is alakítja majd. A zenekarnak Erkel Ferenc muzsikáját Vajda Gergely Egyesült Államokban dolgozó karmester-zeneszerző tanítja be.

süti beállítások módosítása