Kiállítás kíséri Az ember tragédiáját

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadának nyitóelőadásához kapcsolódóan Buday György, Kass János és Varga Mátyás Az ember tragédiájához készült grafikáiból nyílt kiállítás a szegedi EDF Galériában.

Madách Imre drámai költeménye olyan, minden időszakban aktuális mű, amely mindig saját korát visszhangozza, bizonyítják ezt Buday György, Kass János és Varga Mátyás grafikái is, melyek némelyike bár nyolcvan éve készült, ma is tökéletesen érvényes és modern - mondta Tandi Lajos, a SzegedArt fesztivál keretében megrendezett, július 29-ig látható tárlat kurátora.

kiallitas

Buday György, aki az első, 1933-as Dóm téri, Hont Ferenc rendezte Tragédia díszleteit is tervezte egy külföldi kiadó megrendelésére 1935-ben készített könyvillusztrációkat, tenyérnyi fametszeteket a Madách-műhöz.

 

Varga_Matyas_latvanyterve_a_Paradicsombol_valo_kiuzetesrol_

Varga Mátyás: A paradicsomon kívül


Varga Mátyás 1935-től a Szegedi Szabadtéri Játékok fő szcenikusa volt. Bár legalább egy tucatnyi alkalommal tervezett díszleteket Az ember tragédiájához, minden műve más volt. A közönség a Dóm téren és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon bemutatott előadások látványterveit ismerheti meg.

 

_Kass_Janos_rezmetszeteKass János rézmetszete


Kass Jánost többször is megihlette Madách Imre műve. 1965-ben a Helikon kiadó megrendelésére készített színes rézkarcokat. Az alkotások képzőművészeti értékük mellett kultúrtörténeti érdekességeket is hordoznak, a rézlemezek ugyanis néhány centiméterrel nagyobbak voltak, mint a kiadvány mérete, Kass János margójukra "művészi naplóként" azokat a napi híreket, aktualitásokat karcolta föl, melyek éppen foglalkoztatták. A szegedi születésű művész egy évtized múlva újra Tragédia-illusztrációkat készített, ekkor parányi, 3x4 centiméteres méretben, de csodálatos részletgazdagsággal metszette rézbe grafikáit - mondta Tandi Lajos.

süti beállítások módosítása