Zián & Kopik - Nonverbális magyar bábelőadás Avignonban

Július 8 és 19 között a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Zián & Kopik nonverbális bábelőadással vesz részt a legjelentősebb kortárs európai színházi találkozó, az Avignoni Színházi Fesztivál 65-ik kiadásának „off” programjában.

A legendás fesztivál, melynek alapítója Jean Vilar, a világ egyik legjelentősebb színházi találkozójává nőtte ki magát. Minden év júliusában Avignon színházi várossá, építészeti öröksége pedig előadások helyszínévé alakul. Az „in” program köré lett kitalálva 1963-ban egy spontánabb színházi tér, mely André Benedetto nevéhez fűződik.

Zian__Kopik

A színházi fesztivállal párhuzamosan futó Avignon Off a világ legnagyobb élő színházi találkozójaként hirdeti magát. Jelenleg több mint 100 játszóhely áll a külföldi és francia társulatok rendelkezésére, melyek zseniális átalakítása lehetővé teszi a különböző típusú előadások befogadását. Ezen a nyáron is mintegy ezer független társulat mutatkozik be a dél-franciaországi kisváros utcáin, terein, pincéiben, padlásain.

Palocsay Kisó Kata által rendezett korhatárok nélküli bábjáték a környezetvédelemre fekteti a hangsúlyt, mely oly fontos napjainkban. Főszereplői, Kopik és Zián két környezet- és gyermekbarát manó. Remek cimborák, és van egy közös vállalkozásuk: a legjobb válogató szakemberek, igazi profikként végzik munkájukat. Mindenre gondjuk van, leginkább a környezetükre. Ők ismerik legjobban a fém-, műanyag- és papírhulladék helyét. Vidáman, felelősségteljesen végzik feladatukat, s mindig van idejük rácsodálkozni az őket körülvevő világra. Játék- és kísérletezőkedvük határtalan. Jelszavuk: «Ne legyünk csoda híján, itt vagyunk mi: Kopik s Zián!» Örömmel osztják meg szakmai tudásukat gyerekekkel, felnőttekkel. Manónyelvük mindenki számára érthető. Nincsen, csak egy titkuk...

zian2

 

„Zián s Kopik, a két manó/ tudják, hogy mi mire való. A varázslat persze csak akkor működik, ha minden a helyére kerül: a sárga kukába a műanyag, a kék kukába a papír, a zöldbe pedig a fémhulladék. „Éneklik a kék, zöld kukák, és a sárgák is azt fújják, hogy nem leszünk csoda híján, mert itt vannak Kopik s Zián!” A marslakókra emlékeztető zöld manók pillanatok alatt belopták magukat kicsinyek és nagyok szívébe. A legkisebbek játékosan elsajátították a szelektív hulladékgyűjtés „fortélyait”, a felnőttek inkább a zöld manócskák gyarló emberi megnyilvánulásain (Zián és Kopik „itt a piros, hol a piros-t” játszanak a csodagép varázsolta műanyag poharakkal), a Jimi Hendrixtől Luis Armstrongig és klasszikus művekig kiválóan összeválogatott zenei betéteken szórakoztak. Palocsay Kisó Kata és asszisztense, Bodor Emőke sziporkázóan szellemes nonverbális bábelőadást hoztak össze egy néhány soros versikéből, három színes kukából, egy talicskányi újrahasznosítható hulladékból. A praktikus díszlet a rendező és Benedek Levente munkája, akárcsak Zián és Kopik, a szeretetreméltó zöld manók, akiknek „születésénél” Ciprian Tauciuc is közreműködött. A bábszínészek, Páll Gecse Ákos és Nagy Sándor (Zián), valamint Vass Richárd és Páll Anikó Katalin (Kopik) ragyogó „négykezes” alakítása is újdonság a temesvári közönség számára. Az előadás elsősorban a kisgyerekeknek ajánlott, mert a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, de anyanyelvtől és korosztálytól függetlenül mindenki élvezheti a bárhol könnyen bemutatható bábjátékot" - méltatta az előadást a Nyugati Jelen című lap.

Az előadás 12 alkalommal látható majd július 8 és 19 között az Atelier 44 Színházban, minden reggel 10 órától.

süti beállítások módosítása