Kifosztják a Taganka színházat

Bár Jurij Ljubimov, a világhírű Taganka lemondott igazgató-főrendezője már a hét elején elhagyta a színházat, továbbra sincs nyugalom a moszkvai teátrumban: míg a társulat Valerij Zolotuhin színészt szeretné látni megbízott vezetőként, addig Ljubimov - még szabadságra menetele előtt - Szergej Korotcsenkovra bízta az irányítást.

A Taganka színészei ismét a nyilvánossághoz fordultak, ezúttal a Komszomolszkaja Pravda című lap útján. Elmondták: Korotcsenkov alig egy éve van a színháznál építési igazgató-helyettesként, korábban kutyavezető volt. A társulat tagjai szerint a színháznak olyan vezetőre van szüksége, akinek tekintélye van, mint Zolotuhinnak. 

Július 1-jén ugyan napvilágot látott egy hírügynökségi értesülés, miszerint Valerij Zolotuhint, a színház veterán színészét bízta meg a moszkvai önkormányzat a teátrum vezetésével, a hírt azonban az önkormányzatnál nem erősítették meg.

taganka
A színészek most felpanaszolták: Korotcsenkov nem tudja megakadályozni a színház "kifosztását", amely már néhány napja megkezdődött. Leonyid Baranov például elvitte Puskint és Gogolt ábrázoló mellszobrait, amelyek 11 éve díszítették az előcsarnokot. Az alkotó fia szerint erre Ljubimov és felesége beszélték rá apját, aki nem akarta elvinni a szobrokat, amelyeket korábban Ljubimovnak ajándékozott.
Hiányoznak az előcsarnokból Rusztam Hamdatov rendező vázlatai is, amelyeket a színház pénzén vásároltak. Emellett a színészek legnagyobb fájdalmára eltűnt a színház alkotói archívuma, az összes előadás hang- és videofelvételei, fotók, valamint a rendezések és próbák minden írásos dokumentuma. "Számunkra ez a társulat szellemi tulajdonának elrablása" - mutattak rá a színészek. 
Hozzátették: nem értik, miért várat magára a moszkvai önkormányzat döntése, s remélik, az illetékes osztályvezető szabadságról való szerdai visszatérése után történik valami. Az önkormányzat illetékesei a múlt hét végén úgy nyilatkoztak: még nem adták fel a reményt, hogy meg tudják békíteni a nagy nevű rendezőt. 

ljubimov                                                                                                                             Jurij Ljubimov
Ljubimov egyébként június 28-i hatállyal felmentette igazgató-helyettesi tisztségéből magyar feleségét, Katalin Ljubimovát - akinek távozása a színészek legfőbb követelése volt -, és a határozatot kifüggesztették a színház hirdetőtáblájára. A másik követelés az volt, hogy Ljubimov a továbbiakban főrendezőként dolgozzon, de az igazgatói tisztségre nevezzenek ki valaki mást.
A Taganka színházban már hosszabb ideje voltak feszültségek. A botrány akkor tört ki, amikor a színészek egy csehországi vendégszereplésen véletlenül megtudták, hogy a vendéglátók honoráriumot is fizettek, és kérték a nekik járó részt. Ljubimov benyújtotta sokadik lemondását, majd az önkormányzat döntését meg sem várva a hét elején megkezdte szabadságát és elutazott, az orosz sajtó értesülése szerint Magyarországra.
Az orosz internetes oldalakon hevesen vitatják a színházban zajló eseményeket. Julija Menysova népszerű színésznő például a társulattal egyetértve azt írta: a rendező felmondása alighanem "banális zsarolás". "És ami még szomorúbb: a szovjet totalitarizmus ül diadalt Jurij Petrovics, az egykori harcos és forradalmár személyes sorsában. Harsonák! Kár, hogy sok legenda ér ilyen kevéssé szép módon véget" - írta Menysova.

süti beállítások módosítása