Nem menekül a Rádiószínház

Megkezdődött a csoportos létszámleépítés a rádiónál, a Rádiószíház munkatársait is elküldik.

 

A közmédiumok nagyjából háromezer dolgozóját január elsejétől alkalmazó MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítés szándékát. Az MTVA eredetileg hatszáz fő elbocsátásra tett javaslatot, az érdekképviseleteknek átnyújtott statisztikák szerint a legtöbb embert az MTV egykori munkatársai közül küldenek el (285), ezt a Magyar Rádió (162), a Duna Tv (124) és az MTI (28) követi. Az MTVA az év végéig újabb négyszáz fő elküldését tervezi.

 

Az MTVA keddi közleménye szerint az elbocsátottak előzetes értesítőt kapnak, melyben arról tájékoztatják őket, hogy harminc nap múlva munkaszerződésüket megszünteti az MTVA. Az elbocsátottakat az értesítés átadását követő második naptól kezdve felmentik a munkavégzés alól.

Kedd délután értesítették a dolgozókat a Magyar Rádiónál, hogy szerdán reggel melyik vezető irodájában kell megjelenniük. Az Origo úgy tudja, négyes-ötös csoportokban hívják be az embereket, ahol egy papírt nyújtanak át nekik, amely a felmondásukat vagy az új munkaszerződésükről szóló javaslatot tartalmazza.

Az MTVA hangsúlyozza, hogy az elbocsátottaknak "álláskeresési, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosít", illetve létrehoz egy 25 millió forintos segélyalapot a leépített dolgozók támogatására. Az MTVA úgy zárja közleményét, hogy "ez a döntés - bármilyen nehéz is - hozzájárul ahhoz, hogy kedveltebb, hasznosabb es gazdaságosabban működő közmédiumok jöjjenek létre".

A csoportos létszámleépítés miatt Solténszky Tibor és Varga Viktor dramaturgokat, valamint Zoltán Gábor rendezőt is elbocsátották a közrádióból.

süti beállítások módosítása