Elfogadták Jurij Ljubimov lemondását

A moszkvai városi önkormányzat szerdán elfogadta Jurij Ljubimovnak, a világhírű Taganka színház alapító főrendező-igazgatójának lemondását szerdán este, és július 16-val felmentette tisztségéből.

Az illetékesek egyben bejelentették: Ljubimov távozásával a színházban megváltozik a rend, és az új szervezeti és működési szabály értelmében többet nem lehet egyazon személy a művészeti vezető és az igazgató, továbbá művészeti tanácsot hoznak létre.  

Az önkormányzat sokáig halogatta a döntést, mert azt remélte, maradásra tudja bírni a rendezőt. A lehetőségre utalt az is, hogy Ljubimov a színészek követelésének eleget téve felmentette igazgatóhelyettesi tisztségéből feleségét, a magyar Katalin Ljubimovát. A lázadó színészek szintén azt akarták, hogy Ljubimov maradjon a színház főrendezője. 
Ludmila Svecova, Moszkva polgármester-helyettese a rendezőnek írt, szerdán este közzétett levélben "keserű sajnálkozását" fejezte ki távozása miatt, de hangsúlyozta: ez Ljubimov döntése, és megértést követel.  

ljubimov2
Az illetékesek rámutattak: igyekeztek rábírni Ljubimovot, hogy művészeti vezetőként dolgozzon tovább a színházában, de ő ettől elzárkózott. A szerdai döntés szerint kineveznek új igazgatót, de az alkotói-művészeti kérdések megoldását a színházművészeti tanácsára bízzák.
Az önkormányzat kulturális osztálya közölte: kénytelen volt elfogadni a felmondást. Egyben rendelkezett a rendező örökségének megőrzéséről, s arról, hogy Ljubimov legendás dolgozószobája változatlan állapotban, történelmi helyiségként megmaradjon. Végül reményét fejezte ki, hogy a rendező fenntartja alkotói kapcsolatait az általa 1964-ben alapítottszínházzal.  
Ljubimov neje azonban az Interfax hírügynökségnek kijelentette: "Jurij Petrovics végleg pontot tett a Tagankával való kapcsolata végére, ez már túlhaladott fejezet". Katalin Ljubimova elmondta: a rendező jelenleg Magyarországon van, de bizonyosan visszatér Oroszországba, hiszen ez a hazája. Terveiről annyit mondott: "Világhírű rendező, maga dönti el, mivel fog foglalkozni, de bizonyosan nem fog ölbe tett kézzel ülni". 
Jurij Ljubimov június 28-án nyújtotta be lemondását. Előzőleg már jó ideje súlyos feszültségek voltak a színházban. Ekkor azonban Prágában, egy vendégszereplésen összetűzött a társulat színészeivel, akik véletlenül megtudták, hogy a vendéglátók honoráriumot is fizetnek, s kérték ebből a részüket. 
Most első ízben a színészek sem hallgattak: kérték, hogy Ljubimov maradjon a főrendező, de válasszák szét a művészeti vezető és az igazgató tisztségét, s mindenekelőtt hogy távolítsák el a rendező magyar feleségét, aki 1997 óta igazgató-helyettesként dolgozott a színházban. 
Ljubimov1964-ben a Vahtangov színház színiiskolájából alapította meg a Tagankát a Szecsuáni jólélek című Brecht-darabbal, amelynek prágai főpróbáján kitört a botrány. Látványos, és a szovjet rendszert élesen bíráló, sokszor betiltott rendezései nemzetközi hírnevet szereztek neki és a színháznak. 1984-ben megfosztották állampolgárságától. Mihail Gorbacsov idején azonban visszatérhetett, de a Szovjetunió széthullása után a továbbra is látványos rendezéseiből szinte teljesen kiveszett a közéleti töltés. Mindig rendezői színházat csinált, és soha nem hagyott alkotói szabadságot színészeinek. A Taganka ma is népszerű, de már rég nem az, ami a múlt század nyolcvanas éveiben volt.

süti beállítások módosítása