Ölelj át - nyáron is vár a Thália Színház

Nyáron is új bemutatóval várja a közönséget a budapesti Thália Színház, ugyanis Neil Simon Ölelj át! című darabjának premierjét július 19-én tartják. Az ősszel induló új évadban pedig további 11 új produkciót láthat a közönség.

Zimányi Zsófia, a Thália Színház ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Neil Simon-darabot - a New York-i Broadway-en megszokotthoz hasonlóan - már a premier előtt is láthatják három alkalommal az érdeklődők. A hónap végéig pedig összesen tízszer játsszák a darabot.

Mint mondta, az Ölelj át! abba a tendenciába illeszkedik, amely szerint a nagy színpadon népszerű, könnyed, de igényes darabokat játszanak, neves színészekkel. Neil Simon házasságról, válásról és újrakezdésről szóló színművében például Kerekes Éva, Takács Katalin, Gálffi László és Görög László lép színpadra. Az előadást Szántó Erika rendezi és fontos dramaturgiai szerepet kap benne Jelasity Péter szaxofonművész is.

 

thalia_kerekestakacs_olelj                                                                                          Kerekes Éva és Takács Kati az Ölelj át próbáján
 

 

Zimányi Zsófia tájékoztatása szerint az elmúlt évadban a kötelező 400 előadás helyett 696-ot tartottak, noha a költségvetési támogatásuk a 2009-es 206 millióról 2010-ben 186, majd 2011-ben 126 millióra csökkent. Mivel azonban a látogatottságuk igen magas, 97,8 százalékos volt, a színház előadásaira több mint 165 ezer néző váltott jegyet az elmúlt évadban, a társasági adókedvezmény alapján viszonylag magas támogatást kaptunk az üzleti szférából. Így lényegesen jobb "üzlet" volt saját előadásokat bemutatni, mint bérbe adni a színházat - részletezte az ügyvezető igazgató.
Két sikeres fesztivált tartottak a most záruló szezonban, a Poszt POSZT-ot és a Rivaldát - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mivel idén a Pécsi Országos Színházi Találkozón többnyire fővárosi produkciók szerepeltek, a programból ízelítőt adó Poszt POSZT-ot a 2011-12-es évadban nem rendezik meg. A költségvetési támogatások csökkenése miatt - ami a vendégeket is érinti - a fővároson kívüli színházak előadásainak mustrája, a 2012-es Rivalda is veszélybe került - tette hozzá. Az Ölelj át! után augusztusban zárva lesz a Thália, az új évad szeptember 22-én kezdődik.

A nagyszínpadon Peter Shaffer sikerdarabját, az Equust mutatják be Alföldi Róberttel, Szamosi Donáth-tal, Kútvölgyi Erzsébettel és Béres Ilonával. Decemberben Agatha Christie Egérfogója kerül színre, amely Londonban 54 éve megy folyamatosan, már a hatodik szereposztással.

 

zimanyi
Januárban Karl May hőse, Winnetou hívja színházba a gyerekeket, a zenés játékot a Kecskeméti Katona József Színházzal koprodukcióban állítják színpadra. Márciusban is zene szól a Tháliában: Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, a Veled Uram! premierjét a Budapesti Operettszínházzal együttműködve mutatják be, a rendező Somogyi Szilárd. Már májusban látható lesz a következő nyári darab: Feydeau és Hamvai Kornél komédiája az Esküvőtől válóperig Szabó Patríciával és Fesztbaum Bélával
A két stúdióban (Új és Arizona) játszik például a Maladype Színház, itt a mély irodalmi hátterű produkciók láthatók. Az Arizona Stúdióban Ariel Dorfman A halál és a lányka című politikai krimije hoz izgalmat, ugyanitt Lőrinczy Attila Call backjét is bemutatják. Műsoron marad egyebek között a Pöttyös Panni az iskolában, a Nőnyugat, Csehov Platonovja és az Egy elmebeteg nő naplója
Az Új Stúdióban a Vacsora négyesben (írója Donald Margulies) is házassági problémákat feszeget, a lengyel Elzbieta Chowianiec Gardéniája pedig egy csalás történetét villantja fel. A Budapesten élő orosz Presznyakov testvérpár Csónak című művét is ebben a stúdióban mutatják be. Zimányi Zsófia régi vágya volt, hogy egy Márai-mű is színre kerüljön, A gyertyák csonkig égnek drámai változatát Benedek Miklós és Szacsvay László játssza majd.

süti beállítások módosítása