Ritkaságokkal indul a Szentendrei Nyár

Színházi előadások az ország különböző részeiről és a határon túlról, komolyzenei, népzenei és világzenei koncertek, dzsesszfesztivál, augusztus utolsó hétvégéjén pedig éjszakába nyúló művészeti és gasztronómiai események várják a pénteken induló Szentendrei Nyár programsorozatára látogatókat.

Juhász Károly, a Szentendrei Kulturális Kft. művészeti vezetője elmondta, hogy rendezvénysorozat nyitányaként este fél kilenckor az Anconai szerelmesek című zenés játékot mutatják be a Városháza udvarán a Szlovákiából érkező Komáromi Jókai Színház előadásában.

balintreni_anconaiMajorfalvi Bálint és Tar Renáta

Mint hozzátette, a Szentendrei Nyár műsorába olyan darabokat is válogattak, amelyeket a városban és a környéken élők ritkábban láthatnak, elsősorban az ország távolabbi részein, illetve a határon túl bemutatott előadásokkal szerették volna megismertetni a közönséget. Így vendégszerepel Szentendrén a kecskeméti Katona József Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is.
A hagyományokhoz híven idén is bemutatnak egy saját produkciót: augusztus 5-én tartják Pozsgai Zsolt A gyermekkirály című történelmi játékának ősbemutatóját a szerző rendezésében. Az előadás helyszíne a Városháza 380 fő befogadására alkalmas udvara lesz - tette hozzá Juhász Károly.
Augusztus végéig összesen 13 színpadi produkciót láthatnak az érdeklődők, ehhez jönnek még vasárnaponként a gyermekelőadások. Az összművészeti rendezvénysorozaton azonban nagy jelentőséget kap a zene is, így számos koncerttel is várják a közönséget.
A Barcsay-udvarban lép fel Szvorák Katalin, a Söndörgő együttes, a cseh születésű, Amerikában élő Marta Topferova, a Kecskés Együttes, a Nikola Parov Quartet és Herczku Ági, valamint a Vujicsics Együttes.
A Városháza udvarán július 29-én egynapos dzsesszfesztiválra várják a stílus kedvelőit. Fellép a Borbély Műhely, a Bin-Jip, a Tzumo & Borlai Electronic Dreams és az Erik Sumo Band Kiss Erzsivel. Augusztus 20-án a Péter-Pál-templomban ad ünnepi koncertet a Szentendrei Kamarazenekar.
"Természetesen a szentendrei múzeumok sem maradhatnak ki a kínálatból" - mondta Juhász Károly, hozzátéve, hogy ezek állandó  kiállításaikkal várják a látogatókat.

ratoti_huzellaRátóti Zoltán és Huzella Péter

A gyerekek és a fiatalok napközben a Dunaparti Művelődési Ház udvarán tölthetik el kellemesen az idejüket. Esténként ugyanott kamara-előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, köztük Hamvas Béla A bor filozófiája című írásának színpadi változatát.

A rendezvénysorozat záróakkordja a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva című háromnapos esemény lesz augusztus 26. és 28. között, amelynek keretében a résztvevők a késő éjszakába nyúló látványos művészeti és gasztronómiai programokon mondhatnak búcsút az idei nyárnak.
A szervezők telt házas előadásokra és tízezres látogatottságra számítanak.

 

Részeletkről itt olvashatnak.

süti beállítások módosítása