Helyes, fiatal lányok a Dómnál

"Kíváncsi vagyok, hogy Bajor Imre hogyan alakítja majd Nyegust. A budapesti Operettszínházban láttam már őt" – mondja a Dóm előtt Alexandra. Önkéntes. Hogy mi ennek a munkának az előnye? Kiderül cikkünkből. 

"Külföldi fesztiválokon szerzett tapasztalataim, bevált példák alapján honosítottam meg az önkéntességet a szabadtérin" – mondja Bátyai Edina, a Dóm téri fesztivál igazgatója. "2006 óta minden évben jelentkeznek hozzánk olyan felsőoktatásban tanuló fiatalok, akik a szabadtéri és a REÖK programjain szoktak közreműködni önkéntesként. Elsősorban andragógia szakos hallgatókból áll a csapat, nekik szakmai gyakorlatként is beszámítható ez a tevékenység" – teszi hozzá az igazgató.

2011 az önkéntesség éve az Európai Unióban. Szegeden a szabadtérin, illetve a REÖK-ben is vállalhatnak feladatokat azok a felsőoktatásban tanulók, akik minél több kulturális eseményen szeretnének részt venni. A Szegedi Szabadtéri Játékok lebonyolításában – és a REÖK különféle rendezvényein – mintegy 25 főiskolás és egyetemista segít önkéntes munkával.

 

A Popfesztiváltól A víg özvegyig


"Édesanyám látta meg tavaly az interneten, hogy önkénteseket várnak a játékokra – akkor vágtam bele. Az a dolgom, hogy az este 8 órás kapunyitás után, az előadások előtt tájékoztatom a közönséget, és szórólapokat osztok, amelyeken többek között a szereposztás látható" – meséli a szintén 22 éves Kondor Alexandra, aki ugyancsak a JGYPK andragógia szakán tanul. "Az első szabadtéri előadás, amelynek hatására megszerettem a színháznak ezt a formáját, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról volt. Ebben az évadban A víg özvegyet várom legjobban. Kíváncsi vagyok, hogy Bajor Imre hogyan alakítja majd Nyegust. A budapesti Operettszínházban láttam már őt" – teszi hozzá Alexandra.

szesza_onkentes

Mádi Szilvia és Kondor Alexandra önkéntesként a Dóm téren
Fotó: Frank Yvette

"A szabadtéri előadásain két csoportra oszlanak az önkéntesek: egy részük szórólapokat, prospektusokat oszt a vendégeknek, helyükre kíséri és informálja a nézőket. A többiek főleg kérdőívezéssel foglalkoznak: előadásonként összesen 36 vendéget kérdeznek meg egyebek mellett a szabadtérivel kapcsolatos tapasztalataikról" – ismerteti a hallgatók munkáját Varga Tímea, a REÖK-ben és a szabadtérin dolgozó önkéntesek vezetője.

"2009-ben jelentkeztem önkéntesnek a szabadtérire. Gyerekkorom óta szeretem a színházat, de korábban nem sűrűn jutottam el a Dóm téri játékokra. Óriási élmény, hogy már harmadik éve itt lehetek. A feladataim közé tartozik például a kérdőívezés, a közönség tájékoztatása, és időnként szórólapokat osztogatok" – mondja a 22 éves Mádi Szilvia, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (JGYPK) andragógia szakos hallgatója. – A színészekkel is tudunk néha beszélgetni a próbák idején. A 2009-es évadból Kovács Patrícia és Bodrogi Gyula alakítása a Cigányszerelem című produkcióban igen emlékezetes maradt számomra – válaszolja Szilvia arra a kérdésre, hogy kik azok a színészek, akiket a szabadtérin jobban megkedvelt.

A lányok hangsúlyozzák: az önkéntes munka egyik legnagyobb előnye, hogy igazi barátságok szövődnek ebben a kis csapatban, ahol mindenki számíthat a többiek segítségére.

Fotó és forrás: Délmagyar

süti beállítások módosítása