Orbán Viktor dönt az Opera igazgatójáról

Július közepén, vagyis napokon belül döntés születhet arról, hogy ki lesz a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Erről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszélt. Elárulta, hogy ez ügyben Orbán Viktor fog határozni és hozzátette, hogy a jövőben nem várható többletforrás a kultúra területén.

A miniszter felidézte: Horváth Ádám pályázatát a bíráló bizottság és ő is alkalmasnak találta, ezért egy hónappal a kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén kinevezte az operaénekest főigazgatóvá. "A döntést meghoztam, de nem volt meg hozzá a kormány hozzájárulása" - mondta Réthelyi Miklós. Kiemelte: tisztában volt a következményekkel, mégis ragaszkodott a döntéséhez. A történtek után Horváth Ádám június 3-án visszaadta megbízatását. 

alairas2011. június 1. Horváth Ádám aláírja a kinevezési okmányokat Réthelyi Miklós, Szőcs Géza és Jávor András társaságában

A miniszter, utalva a távozásáról szóló lapértesülésekre, úgy fogalmazott: a főigazgatói pályázat szabályos volt és döntése miatt még nem vált alkalmatlanná a tárca irányítására. Mint fogalmazott, az operaház vezetőjéről Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd várhatóan napokon belül.
Réthelyi Miklós az európai uniós elnökséget értékelő beszélgetésen arról is szólt, hogy nem várható többletforrás a kultúra területén a jövőben, viszont az új önkormányzati törvény elősegítheti a hatékonyabb munkamegosztást az állam és az önkormányzatok között.


A soros uniós elnökséggel összefüggésben Réthelyi Miklós a kulturális terület legfontosabb történései között említette az Európai Örökség cím létrehozásáról folytatott tárgyalásokat, valamint a kulturális szakemberek európai mobilitásának lehetőségeit. Utóbbiról a miniszter megjegyezte: a mobilitás kérdése a tárcához tartozó valamennyi ágazat szempontjából fontos téma volt. 

orban
Az Európai Örökség címről úgy fogalmazott: a szellemi örökség megóvását célzó státussal kapcsolatban a tárca célja a politikai megállapodás elérése volt. A miniszter sok egyéb mellett arról is beszélt, hogy február végén A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 stratégia címmel konferenciát tartottak Budapesten, március végén a kulturális miniszterek informális találkozójára került sor, május közepén pedig az Oktatás, Ifjúság, Kultúra, Sport tanács ülésén megbeszélést tartottak a Kultúra program jövőjéről, 2014 utáni célkitűzéseiről.

süti beállítások módosítása