Időkapszulában üzen a jövőnek a Szegedi Szabadtéri Játékok

A jövő nézői és alkotói számára helyezett el időkapszulát a Dóm téren az idén 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége. Bátyai Edina fesztiváligazgató pedig elmondta: sokáig gondolkodtak azon, hogyan lehetne méltó emléket állítani az elmúlt nyolc évtizednek, és úgy döntöttek, egy képzőművészeti alkotással tisztelegnek az idő múlása előtt. 

A Székó Gábor szegedi képzőművész által készített időkapszulában egy olyan dvd-t helyeztek el, melyen két idei bemutató, Az ember tragédiája és A víg özvegy alkotói egy-egy mondatot üzennek a jövőnek. Mint Bátyai Edina megjegyezte, nagyon érdekes gondolatok fogalmazódtak meg, melyeket hamarosan egy internetes felületen is olvashatnak az érdeklődők. Emellett az időkapszulába zárták a Páholy című folyóirat egy számát, az idei szereposztást, és a szabadtéri játékok történetét feldolgozó dvd-t is.

kapszula

A leginkább egy üvegtéglára emlékeztető alkotást Bátyai Edina és Kesselyák Gergely művészeti vezető ünnepélyes keretek között helyezte el a fesztivál színhelyén, a Dóm téren, Tari Jánosnak, a játékok egykori igazgatójának és Hont Ferencnek, a fesztivál szellemi atyjának emléktáblája mellett.
A dvd-k a későbbiekben évadonként megújíthatók, kiegészíthetők, formálhatók, az időkapszula a legszebb gondolatokat raktározza majd el, így válik a korszakok lenyomatává - fogalmazott a Bátyai Edina.
A szabadtéri játékok vezetősége az időkapszula elhelyezését megelőzően jelentette be, hogy idén elnyerték a Superbrands 2011 címet, az elismerést igazoló oklevelet hétfőn vették át. A címet odaítélő, 17 fős, kommunikációs szakemberekből álló bizottság figyelte és díjazta az elmúlt hét év tudatos brand-építő munkáját - mondta Bátyai Edina, hangsúlyozva, hogy a jelölés szigorú szakmai szempontok alapján történt, sem pályázni, sem jelentkezni nem lehet az elismerésre.

szeged
A keddi sajtóeseményen részt vettek A víg özvegy című, pénteken bemutatandó operettprodukció művészei, többek közt Bajor Imre, Hernádi Judit és Szacsvay László is. Az előadás kapcsán Kesselyák Gergely megemlítette, hogy idén német szakemberek tervezték meg a hangosítást, így nagy előrelépést vár a korábban gyakran kifogásolt hangzás terén. Mint mondta, szinte az egész előadás alatt szól majd a zene, úgyhogy annak minősége a produkció igen fontos pontja.
A játékok eddigi két előadása szinte telt ház előtt, 96 százalékos foglaltság mellett zajlott, Az ember tragédiájára a múlt héten csaknem nyolcezren voltak kíváncsiak.

süti beállítások módosítása