Parádés szereposztások, Pletykafészek és Mosoly - Indul a XII. Keszthelyi Nyári Játékok

Idén a Keszthelyi Nyári Játékokon az önfeledt, nyáresti szórakozásról olyan nagyszerű színészek gondoskodnak, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Liptai Claudia, Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Patai Anna, Rudolf Péter és Scherer Péter. Először Stephen Sondheim: Egy nyári éj mosolya című musicalje kerül bemutatásra. 

 Neil Simon már jól ismert a keszthelyi közönség számára, hiszen tavaly A 88. utca foglyai című darabja volt látható a Keszthelyi Nyári Játékokon. Simon Pletykafészek című bohózatát február közepén mutatta be a Centrál Színház Puskás Tamás rendezésében. Ez a vígjáték is igazi felhőtlen szórakozást kínál, bár értelmezhető szatirikus társadalomkritikaként is: a felső tízezer világában játszódó történet egyetlen este eseményeit, egy katasztrofálisan végződő vendégség történetét meséli el.

Egy vezető politikus otthonába, a tizedik házassági évfordulójára érkeznek sorra a procc vendégek – csak a házigazdák hiányoznak. A váratlan helyzettől kétségbe eső házaspárok abszurd módon kezdenek viselkedni... A képmutatók arcáról lefoszlik az álarc – miközben a közönség dől a röhögéstől. A négy házaspárt Básti Juli-Scherer Péter, Liptai Claudia-Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter-Simon Kornél, valamint Bertalan Ági-Schmied Zoltán alakítják.

 

Fotógaléria>>>

 

Egy nyári éj mosolya
Zene és dalszöveg: Stephen Sondheim
Szövegkönyv: Hugh Wheeler
Ingmar Bergman filmje nyomán
Trevor Nunn rendezése

egy_nyari_ej_5

A történetről

 

A történet a századfordulón játszódik, Svédországban. Desirée Armfeldt, a gyönyörű színésznő úgy érzi, hogy sok viharos esztendő után itt az ideje, hogy megállapodjon. Kiszemeltje nem más, mint hajdani szeretője, a sikeres ügyvéd, Fredrik Egerman. Van azonban egy kisebb bökkenő: időközben Fredrik elvett egy tizenkilencéves lányt, aki még az esküvő után is megáltalkodottan ragaszkodik szüzességéhez. Desirée furfangos tervet eszel ki: Szent Iván éjjelén meghívja a házaspárt édesanyja, a hajdani kurtizán kastélyába. Csakhogy ezen a bizonyos estén váratlanul beállít Desirée jelenlegi szeretője, egy dölyfös dragonyos, féltékenységtől tébolyult felesége társaságában és Fredrik felnőtt fia, aki papnak készül, és titokban szerelmes ifjú mostohaanyjába. A fehér éjszakától és a vörös bortól megmámorosodott vendégek őrült szerelmi kergetőzésbe kezdenek...

 

egy_nyari_ej_8._jpg

A rendező


Az előadás rendezője Trevor Nunn. Az idén 71 éves Nunn 1968 és 1986 között a Royal Shakespeare Company művészeti vezetője volt, később pedig a londoni Nemzeti Színház művészeti vezetője lett. Pályája során számtalan klasszikus darabot rendezett, köztük a teljes Shakespeare-életművet, de a zenés színházakban is jelentős sikereket ért el, ő volt például a Macskák vagy a Nyomorultak ősbemutatóinak rendezője. A sokszori jelölés mellett háromszor nyerte el a Tony-, háromszor az Olivier- és háromszor a Drama Desk-díjat.

 

egy_nyari_ej_6

A próbák június közepétől július végéig tartanak, az eredeti, londoni produkció hét fős alkotógárdájának vezetésével. Előbemutató a XII. Keszthelyi Nyári Játékok alatt lesz Keszthelyen, július 28-31 között, premier és az ünnepélyes díszbemutató október 14-én lesz a Centrál Színházban.

 

A program:

 

Július 28., 29., 30., 31.

Egy nyári éj mosolya

Augusztus 4., 5., 6., 7.,

és 10., 11., 12., 13., 14.

Neil Simon: Pletykafészek

Helyszín: a Festetics-kastély parkja.

 

Fotó és forrás: Centrál Színház

süti beállítások módosítása