Eiffel-torony épült a Dóm téren

Az Eiffel-torony tizedére kicsinyített, eldöntött mását láthatja a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékok következő produkciójában, A víg özvegyben. Összeállításunkból megtudhatják, hol és kik gyártották a Lehár-operett díszletét.

A Tragédia rekordmagas színpadi monstrumának lebontása sokáig tartott a Dóm téren, így csak tegnap fejezték be a következő produkció, A víg özvegy díszletének építését.

 

– Az Eiffel-torony körülbelül tizedére kicsinyített, 29 méteres, eldőlt és kissé eldeformálódott mása Zeke Edit díszletének főmotívuma. A kivitelezés nehézségét az adta, hogy sok szerkesztési munka kellett ahhoz, hogy a különleges szerkezet összejöjjön. Először egyben megcsináltuk a tornyot tápéi műhelyünkben, utána szét kellett darabolnunk ahhoz, hogy el tudjuk hozni a Dóm térre. A torony 9 méter magas lábazatának az előadás egyik jelenetében be kell fordulnia a színpadra, ehhez kis kerekeket is kellett rá tettünk. A torony felső részét alumíniumból, a lábazatát vasból készítettük el, a szerkezet súlya több tonna – mondja Tóth Kázmér, a Scabello Bt. ügyvezetője.

 

eiffel3Eiffel-torony épül a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette

 

A tápéi díszletgyártó bázis plexivel fedett revülépcsőt, háttérépületeket is készített az operetthez. Az oldalsó takarófalakba LED-világítást szereltek, ami jól kirajzolja majd az utcákat a háttérben feltűnő párizsi látképben.

 

eiffel

 

A Lehár-darabot július 15-én, 16-án, 22-én és 23-án az Egyesült Államokban élő Kozma Péter rendezésében igazi sztárparádéval játsszák a Dóm téren. A Nemzet Színészei közül ketten is fellépnek: Haumann Péter alakítja Báró Zéta Mirko nagykövetet, Molnár Piroska Kromov tanácsos (Szacsvay László) feleségét. Bajor Imre játssza Nyegust, Csákányi Eszter a konzul, Hernádi Judit pedig a katonai attasé nejét. A címszerepet Herczenik Anna, Danilót Kálmán Péter, Valencienne-t Keszei Bori énekli.

A Dóm téri próbákat szerda este kezdték, csütörtökön 16.30-tól pedig közönségtalálkozót tartottak Herczenik Anna, Kálmán Péter, Bajor Imre, Haumann Péter és Kozma Péter részvételével a REÖK-ben.

 

eiffel2

Nemzetközi sikertörténet – Tápéról

A tápéi díszletgyártók nemcsak a szabadtérinek dolgoznak, a múlt évadban Eszenyi Enikő vígszínházi Rómeó és Júlia-produkciójának, valamint Alföldi Róbert Nemzeti Színházban bemutatott nevezetes Tragédia-előadásának színpadképét is ők készítették el. Az osztrák fővárosban két évig játszott Vámpírok bálja – amit azután Belgiumban a Tápén gyártott díszlettel mutattak be –, valamint az Apácashow díszletét szintén ők készítik ugyanannak a bécsi színháznak. A Vámpírok bálját Roman Polanski rendezésében, Kentaur díszletében Szentpétervárott is bemutatják. Az oroszok szintén a Scabellóval csináltatják a díszletet, annak ellenére, hogy 40 százalékos vámot kell rá fizetniük. Tóth Kázmér a tavalyi Dózsa-táncprodukcióhoz tervezett saját díszletére is büszke: a Dóm téri bemutatón készült tévéfelvételt már többször sugározták, és a Művészetek Palotájában szintén nagy sikerrel vendégszerepelt az előadás.

 

Csúcstechnológiát használnak

Az 1992-ben alapított Scabello Bt. 14,5 millió forintot nyert nemrégiben munkahelyteremtő pályázaton: 27 fős létszámát így 10-zel növelheti. Tóth Kázmér elmondta: olyan CNC-vezérlésű marógépet és egy ugyancsak csúcstechnológiát képviselő lézer berendezést vásárolnak, amelyekkel számítógépes előkészítés után plasztikákat tudnak nagy pontossággal megmintázni. A tápéi bázis így nemcsak kézművestudásával, hanem felszereltségével is fel tudja venni a versenyt nemzetközi porondon. A gyártás során keletkező forgácsból és fűrészporból pedig pelletáló berendezéssel jól felhasználható fűtőanyagot állítanak elő, azaz a környezettudatos működésre is figyelnek.

 

Előadások: Dóm tér

2011. július 15., 16. (esőnap július 17.) és

július 22., 23. (esőnap: július 24.)

 

 JEGYVÁSÁRLÁS>>>>


 

 

 

Fotó: Délmagyarország

 Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

 

  

süti beállítások módosítása