Horgas Pétert javasolják a József Attila Színház élére

"Az álmokról szólva megjegyzem, minden jelentősebb változás nagyszabású tervekkel kezdődik. A realitás talaján szeretnék maradni és pontosan tudom, hogy nem lesz egy könnyű menet, ha nyerünk" - nyilatkozta korábban Horgas Péter a Színház.hu-nak. Kedden, az ő pályázatát találta a legjobbnak a szakmai zsűri a József Attila Színház igazgatói székére kiírt megmérettetésben. Horgas 5, a Darvasi Ilona-Nemcsák Károly páros 2 voksot kapott.

Koltay Gábor, Darvasi Ilona-Nemcsák Károly is indulta a színházért. A pályázatukat elsőként szakmai bizottság: Meczner János rendező-igazgató, Radnai Annamária dramaturg, Bagó Bertalan rendező, Őze Áron színész-igazgató, egy tag a minisztérium és ketten az önkormányzat képviseletében bírálta el.

 

Horgas a nyilvánossá tett pályaművéből kiderül, hogy mobil nézőteret, 24 órás nyitvatartást, a határon túli magyar teátrumokkal való szoros együttműködést, esélyegyenlőségi programokat tervez. "Röviden elég nehéz elmondani, mindenre próbáltunk kitérni a pályázatban. Ha nyerünk, szeretnénk, hogy 2016-ra, amikor a színház 60 éves lesz a Főváros színházi életének meghatározó, proaktív szerepet betöltő színháza, kulturális centruma legyen. A kulturális funkció mellett figyelembe vettük az esélyegyenlőségi, ökológiai és oktatási szempontokat. Alapvető kérdés volt számunkra, hogy magával az épülettel mit lehet kezdeni. Bár 2005-ben kiírtak rá egy építészeti pályázatot, akkor sok építészeti és statikai probléma merült fel, amit azóta sem kezeltek. Ennek következménye, hogy a színház bizonyos részei munkavégzésre most is alkalmatlanok, sőt, veszélyeztetik a társulat munkavégzését. Ezzel muszáj kezdeni valamit" - nyilatkozta a Színház.hu-nak .

horgaspeterHorgas azt nyilatkozta,a Népszavának , hogy múlt hét szerdán kapott egy hívást, hogy másnap jelenjen meg az önkormányzatban, mert Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester helyettes, és Atkári János, Tarlós István főpolgármester pénzügyi tanácsadója, beszélni szeretnének vele. 

Bár külföldön volt, éjszaka hazautazott, így másnap délelőtt meg tudott jelenni a kívánt időpontban. Úgy érzi, hogy minden kérdésre a legjobb tudásuk szerint válaszoltak. Magával vitte ugyanis Vámosi Pétert, akit gazdasági vezetőnek szán, és Holub Katalint, akit piárosnak. Hiszen pontosan tisztázni kell az anyagi körülményeket, és megfelelően kommunikálni azt, hogy mi lesz a társulat tagjaival, a színházzal. Horgashoz is eljutottak olyan pletykák, hogy a Darvasi Ilona-Nemcsák Károly duó lehet a befutó, de úgy gondolja, hogy ameddig a főpolgármester ezt nem jelenti be, az ilyen híresztelések mind találgatások, bár ezt az értesülést neki is többen jelezték. Reméli, hogy az önkormányzat, a főpolgármester, felelős döntést hoznak. 

Arra a kérdésre, min fog jobban meglepődni, ha megkapja a színházat, vagy, ha nem, azt a választ adta, hogy a szakmai zsűrinek ez a döntése megható és megtisztelő. Ez talán azt jelenti, hogy pontosan tudtak megfogalmazni egy szakmai és kultúrpolitikai kérdést. Lenyűgözőnek tartja, hogy mennyien felsorakoztak mögéjük. Ahogy az a pályázatban is olvasható volt, szívesen dolgozna az általa vezetett József Attila Színházban például Ascher Tamás, Dömötör András, Gárdos Péter, Jancsó Miklós, Novák Eszter, Novák Péter, Schilling Árpád, Sopsits Árpád, Szinetár Miklós, Valló Péter, Jordán Tamás, Kovalik Balázs. Horgas nem ismeri, hogy Nemcsák mit írt, de a meghallgatáson összefutottak, és kezet fogtak.

 

"Az álmokról szólva megjegyzem, minden jelentősebb változás nagyszabású tervekkel kezdődik. A realitás talaján szeretnék maradni és pontosan tudom, hogy nem lesz egy könnyű menet, ha nyerünk. De engem érdekel a József Attila Színház rehabilitációja. Nem akarjuk konzerválni a jelenlegi konstrukciót. Amit megfogalmaztam, nem álmodozás, volt már rá példa. Figyelni kellene a pozitív mintákra. Amikor huszonévesek vették át a Lille-i kulturális főváros szervezését, sokan azt mondták, ez hiba, de tévedtek. Prágában, a Quadriennálénál komoly vezetőségcsere zajlik, fiatalok kapnak terepet. Minden váltásnál megjelennek azok a hangok, amelyek azt jelzik: aki tervez, álmodozó. De miért kellene feladni az elképzeléseket? Szerintem a magyarok hihetetlenül kreatívak, ötletesek, bíznom kell abban, hogy mi is azok tudunk lenni. Példaértékű, különleges összefogásra van szükség. Hát nosza. Miért ne? Azzal pedig nem foglalkozom, még milyen szálakon tud mozogni ez a pályáztatási történet" - jelentette ki a Színház.hu-nak.

süti beállítások módosítása