Negyedéves színművész hallgatók sikere Varsóban

A varsói MFST ITSelF – VI. Színiskolák Nemzetközi Fesztiválján külön elismerésben részesült a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves színművész osztálya (osztályvezető: Máté Gábor), miután június 28-án nagy sikerrel mutatta be a McDonagh-gyakorlatok című előadást a lengyel városban.

mc1

A mustra tizenhárom előadásból álló versenyprogramját július 3-án értékelte az öttagú szakmai grémium: Stacy Keach színész, a zsűri elnöke, Ramunė Marcinkevičiūtė kritikus, Das Robin és Jeffrey Sichel színházrendezők, valamint Krzysztof Zanussi filmrendező.

 

A mezőny legjobbjának járó elismerést a Shanghai Theatre Academy, valamint a brit Lincoln School of Performing Arts hallgatói megosztva nyerték meg. A legjobb női főszereplőnek járó díjat a dél-koreai művészeti iskola tanulója, Na Su A kapta, a legjobb férfifőszereplő pedig az ausztriai Ulrich Friedrich Brandhoff lett.

A zsűri különdíjban részesítette a McDonagh-gyakorlatok című előadást.

 

MCDONAGH-GYAKORLATOK
(Jelenetek Martin McDonagh Vaknyugat és A kripli című drámáiból)

Vaknyugat

Colman  Rétfalvi Tamás
Valene  Ficza István
Welsh atya Radnai Márk
Kicsilány  Huzella Júlia

A kripli
Kate Pálos Hanna
Eileen Borbély Alexandra
Johnypateenmike Tasnádi Bence
Billy Simon Zoltán
Mamus Neudold Júlia
Orvos Kovács Gergely
Helen Huzella Júlia


Rendezte Gothár Péter
Osztályvezető tanár Máté Gábor

mc2

Nagy szerencse, hogy az ember nevetni tud a világon. Különben rémes lenne. Ajánlatos megtanulni a dolgok derűs feldolgozását.

Martin McDonagh darabjai és a Varró Dani-fordítás csodálatos mondatai szeretni tanítják az életet, amivel mindenki jól meg van verve. Nem szépítik a dolgokat, rémes helyen, rémes életet élő, rémes emberekről mesélnek, de úgy, hogy a humor áldásos segítségével felsejlenek a rémségek közt az emberi természet rejtegetett csodái: a boldogságot kereső kiirthatatlan életösztön, a magány ellen folytatott reménytelen harc állhatatossága és a mindenkiben – minden igyekezete ellen is – meglévő jóság.

A helyszín Írország, Inishmaan szigete, ahol az időjárás kicserzi az emberek bőrét és elvássa a fogait, ahol nagy horderejű hír, ha egy ló elfingja magát, és ahol jó esetben mindenkinek egy esélye van a párválasztásra, és rendszerint az is elúszik: tüdőbaj, cápák, papi pálya vagy kihegyezett végével befele szopogatott ceruza okán.
Így aztán párok helyett sorstársak találnak egymásra. Agglegény testvérpár kergeti egymást az őrületbe, de örülhetnek, hogy célja van az életüknek. Végtelen aggodalmaskodásában az egyik 70 éves vénlány kövekkel diskurál, a másik sárga haminyamival tömi magát az állandósult vészhelyzetben. A 97 éves Mamus már csak a krumplipálinkában nem csalódott. A 18 éves Billy, akit kripli csecsemőként húztak ki a tengerből egy kővel teli zsákkal a nyakában, a kamaszok tüzével küzd azért, hogy kapjon a boldogságból, ami mindenkinek jár. Kicsilány szintén…

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedik évfolyamos (Máté Gábor-osztály) hallgatói nagyon megszerették ezeket az embereket, és szívesen ellátogatnának a szigetre.
És csak nem olyan rossz hely Írország, ha ők szívesen odatódulnának Írországba.

süti beállítások módosítása