Vilmos naplója 4. rész - Danke Herr Kleist und Herr Brecht!

Már szerda van, így sietve kell összefoglalnom az elmúlt hétfő és kedd benyomásait. A legfontosabb: a magyarok mindent képesek humorral nézni. Pontosabban: a fiatal magyarok. Még pontosabban: a színházban. Egészen pontosan: amit eddig láttam, az ilyen volt (Troilus, Romeó és Júlia, Korijolánusz).

gyula_fecske_felho

Hétfőn váratlan felhők és hisztis fecskék jelezték: valami nem úgy lesz, ahogy lenni szokott. Le is zuhant az ég, volt villámlás, dörgés, tűzoltók és áramkimaradás (modern átok: gyertyákkal ez ugyebár nem fordulhat elő…), de azért csak színre került A velencei kalmár a Várszínpadon! Erről bővebben ifjú kolléganőnk ír majd, ha felocsúdott az élmény hatása alól. Ehhez segítséget is kapott, mert kedden délután kis kerekasztal beszélgetés volt a nagy tudású Nagy András vezetésével, a magyaroknak is oly kedves Jókai Mór figyelő bajuszának közvetlen szomszédságában.

Közben befutott néhány vendég: és nem győzöm hálával illetni a sorsot, amiért nem kell a keleti tengerekhez zarándokolnom, hanem elég kedves Gyulám szökőkutjai mellett és árnyas sétányain nyugton várnom és láthatom a Puck ikreket és hallhatom koreaiul a Mesterembereket! Ám ez még kicsit később lesz, csütörtökön. De akkora a híre, hogy maga a nagykövet és kísérete is tiszteletét teszi itt.

gyula_koreai_mesteremberek

Addig lássuk a keddi estét közelebbről. Mert itt megint valami igen magyaros esettel találtam magam szemközt.

gyula_kori_hoppart_04

Az évad egyik legjobb előadása csupa ifjúval. Minden fekszik nekik: háború és politika, manipuláció és kommunikáció, zene és próza.

gyula_kori_hoppart_06

Az egyébként cseppet sem népszerű Coriolanusom némi segítséggel (Danke Herr Kleist und Herr Brecht!) oly kedvelt ebben az országban, hogy volt, aki térült-fordult és 500 km-t utazott, hogy láthassa.

gyula_kori_hoppart_08

Olyan is van, aki megvette: 2012-ben a franciák hallgathatják majd magyarul, mit kell tudni a demokráciáról, alkotmányról, szavazatok értékéről…ja, és az olajbogyóról!

gyula_kori_hoppart_09

Mivel eredetileg is úgy volt, eljött az ideje, hogy ez a Kori-társulat, azaz: HOPPart ott játszhassa előadását, ahonnan vétetett: a fórumon, a piacon, a szabadban! Meglenne a hatása ebben a demonstrációkban gazdag korszakban.

 

Szerző: Ránki Júlia

süti beállítások módosítása