Zolotuhin a Taganka új igazgatója

Jurij Ljubimov alapító igazgató-főrendező végleges távozását követően Valerij Zolotuhint nevezte ki a moszkvai Taganka színház igazgatójává és megbízott művészeti vezetőjévé október 15-ig a városi önkormányzat.

Ezt Szergej Hudjakov, az önkormányzat kulturális osztályának illetékese jelentette be hétfőn azzal, hogy az október 15-i időpontot Zolotuhin javasolta.

Zolotuhin megbízását a színészek kérték, és ennek megfelelően elégedetten nyilatkoztak a kinevezésről, hangsúlyozva, hogy belső, nagy hely- és helyzetismerettel rendelkező kollégájukról van szó, akinek nem kell nagy döntéseket hoznia, csak működésben kell tartania a színházat az átmeneti időszakban.

zolotuhin
Jelenleg a színház új szervezeti és működési szabályzata az illetékes szerveknél vár jóváhagyásra, s addig nem lehet végleges kinevezésről szó. A feltételezések szerint az önkormányzat eleget tesz a társulat követelésének, és különválasztja az igazgatói és főrendezői tisztséget. Mindazonáltal valakinek vállalnia kellett a színház vezetését, tekintettel a jövő szezon előkészítésére és a küszöbön álló vendégszereplésekre.
Zolotuhin azon négy színész egyike, akik 1964-es megalapítása óta a Taganka színházban dolgoznak. Számos előadásban és filmben játszott jelentős szerepeket, s nemrég ünnepelte 70. születésnapját azzal, hogy szűkebb hazájában, Barnaulban megnyitotta az általa hat éve vezetett Altáji Ifjúsági Színház új épületét. 
Ljubimov június végén egy prágai vendégszereplésen veszett össze a társulattal, és sokadszor is benyújtotta felmondását. Ezt az önkormányzat hosszas kivárás és számos békítési kísérlet után elfogadta, de mint utóbb kiderült, múlt péntek éjfélig lehetőséget biztosított a neves rendezőnek a felmondás visszavonására. Ljubimov azonban nem élt a lehetőséggel.

süti beállítások módosítása