Völgynapló 2011 - Mínusz egyedik nap

Milyen pulóvert vigyünk? Mit kell tenni sátorverés előtt? Hogy fogadnak a helyiek? Mit tehet, akinek sok lesz a zajból? Szóval hogy kell Völgyelni? Válaszokkal kezdődjék a Völgycsirip, melynek keretében, elsőként 13 jótanáccsal gazdagodhatunk -
Papp Ervin völgy-kultúrmunkás (novitius) és Baum tollából.

13 jótanács Völgylátogatóknak

 

1. Az előrejelzések szerint a Völgy ideje alatt 25-27 fok lesz végig. Sok esőre nem számíthatunk, de hirtelen záporok előfordulhatnak. Esőkabát elkél.

2. Mivel a Völgy ténylegesen egy völgyben lesz, ezért esténként jobban lehűl a levegő, mint azt általában várná a tapasztalatlanabb vándor. Érdemes két-három melegebb felsőt, pulóvert bekészíteni az útra.

blog

3. Amennyiben sátorban fogsz lakni a fesztivál ideje alatt, két dologra érdemes fokozottan figyelni. Az egyik, hogy még sátorverés előtt alaposan térképezd fel a talajt, ne legyenek göcsörtös gyökerek éppen ott, ahol elvileg aludni szeretnél...

4. ... a másik, hogy hiába mondja a dal, Várj, míg felkel majd a nap!, mert akár várjuk, akár nem, felkel magától. 7 és 8 között pedig eléri azt a szöget, ami, ha nem rejtjük el a sátrunkat egy árnyékosabb helyre, biztosan fölébreszt. Akkor is, ha nem terveztük, és a Napnál nincs szundi-funkció.

5. Lesz Csigabusz a falvak között, de aki a szabadabb lehetőséget kedveli, annak jelezzük, nálunk tökéletesen működik a stoppolás intézménye, éljetek vele bátran! Igazi közösségi hangulatot teremt, és az autósok nagyon kedvesek, ahogy az utasaik is.

csigabuzszhossz

6. No persze amennyiben bringával jöttök, akkor mondhatjuk, hogy minden szempontból a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választottátok. Első- és hátsólámpa viszont mindenképpen legyen Nálatok, a bringán vagy mindkettőtökön!

7. Keressétek a helyieket! Szeretnek találkozni és a faluról beszélni. S keressétek a helyszíneket, amely közül néhány tíz napon keresztül a Tiétek lesz, a Tiéd és Legkedvesebb Barátodé.

8. Mindig csak annyi programot látogassatok meg, amennyi éppen jól esik. Ez nem verseny. Ha sok volt a zajból, emberből, tegyetek egy sétát a környező erdőkben, kiesőbb utcákon, dombokon-mezőkön-csórompusztákon. Érdemes megnézni a házakat is, az építészetet, nem véletlenül került ilyen csodálatos környezetbe a fesztivál.

muvolgye3

9. Esti borozáskor lényeges szempont a hidratálás. Ha nem akarod, hogy a másnap igazán „másnapos" legyen, akkor iktass be időnként egy pohár tiszta vizet vagy szódát a menübe.

10. A hegyesdi tónál sajnos idén sem lehet fürdeni! Ráadásul meg is büntetnek, ha rajt' kapnak.

11. S ugyanez igaz a parkolásra - ha autóval jöttök, akkor keressétek Kapolcson és Petenden a kijelölt parkolóhelyeket (nagy P-betű jelzi); minden egyéb helyen 30.000 forintos(!) büntetés vár(hat) Rátok. Ne erre emlékezzetek a Völgyből két hét múlva!

marta_istvan_galko_balazsGalkó Balázs és Márta István

12. Tehát vásározzatok, kalákázzatok és palyázzatok a Völgyben világzenével, ősök házával, kobucival, írókkal-költőkkel és szerelmetes portálokkal!

13. S végül az egyik legfontosabb: bár a Völgyet járod, azért nézz minden nap a Művészetek Völgye facebook-os oldalára (http://www.facebook.com/muveszetekvolgye): lájkolj és posztolj, minden nap írd meg a véleményed - talán Te leszel, aki aznap megnyered a Völgymeglepetést!

 

Völgyelj és írj-olvass velünk: Baum és novitius

 

Kapcsolódó anyagok:

Több ezer program vár a Művészetek Völgyében

Annyira őrült, hogy komolyan vesszük - Interjú Márta Istvánnal

süti beállítások módosítása