Vagdalkozás vs kritika - Magyar Teátrum Színházi Sátor 2. nap

"Az éjszakai vihar után szinte zökkenőmentesen folytatódott az élet a Tusványoson, a Magyar Teátrumi Társaság Színházi sátrában. Az vihar elől éjjeli menedéket keresőket ismét felváltották a legkisebb táborozók. Kezdődtek a gyermekprogramok: kapaszkodó négykézláb, játszóház, és a színházi tejszippantás után a Békés Megyei Napsugár Bábszínház előadása" - közölték a szervezők. beszámolójukban a Színház és kritika téma köré szerveződött beszélgetésről is olvashatnak, melyen Ókovács Szilveszter, a Duna TV vezérigazgatója és Pálffy István országgyűlési képviselő is részt vett.

Sarkanyfold

 

Színház és kritika

 

Délután a Felnőtt kapaszkodó keretében a Színház és kritika téma köré szerveződött a kerekasztal beszélgetés. A Fekete Péter, (főszerkesztő, Magyar Teátrum színházi magazin) vezette beszélgetésen részt vett Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő, Ókovács Szilveszter, az MTV vezérigazgatója, Hidvéghi Balázs, az Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Pálffy István országgyűlési képviselő, valamint Seregi Zoltán, a Békés Megyei Jókai Színház rendezője, a Színitanház vezetője.

 

A beszélgetés célja az volt, hogy mit kellene tenni annak érdekében, hogy a magyar színházi életben valóban a szakmai, építő kritika nyerjen teret, az egyéb szempontok által vezérelt meddő, a kritika tárgyát és annak létrehozóját pusztán megalázó vélemény-kinyilatkoztatásokkal szemben. Hidvéghi Balázs véleménye szerint a közös felelősség alól senki sem bújhat ki, mert bár a kritikáról általában színházi kritikára gondolhatunk leginkább, a minőségi cselekvésre törekvés mindenki kötelessége, így a politikai döntéshozóké is, akiknek viselkedése mintául szolgál.

Seregi_Zoltan_Kubik_Annaazs

A stíluson túl – más hozzászólókkal egyetértésben Kubik Anna, éppen a valódi szakmaiság hiányát tették leginkább szóvá, mely nélkül a színházi kritika célját veszti, és pusztán vagdalkozássá válik. Fekete Péter ehhez a gondolathoz kapcsolódva fejtette ki, a kritikusok túlzott vélt vagy valós tekintélyének problémáját főleg a vidéki színházi produkciók és a budapesti székhelyű, országos médiumok kritikusai között. Pálffy István a kiegyensúlyozottság egyik zálogaként a sokpólusú internetes világ plurális lehetőségeire hívta a figyelmet.

 

Kubik Anna életút-versei

 

A vitát követően a kapaszkodó Egyenes gerinccel programban Kubik Anna kedvenc verseiből hallgathattak válogatását a látogatók. A színésznő saját életútjával párhuzamba állított magyar irodalmi válogatását Balázs Csongor lírai gitárszólói egészítették ki.

Szomor_Gyorgy_

Szomor György musical estje

 

A vihar elmosta az előző esti bulit, melyen Szomor György lépett volna fel. Némi műsorváltozás segítségével ezt is bepótolhatták ma a bulizni, énekelni vágyók, hiszen több mint másfél órán keresztül hallgathatták az színész-énekes zeneszerzőt, az Antovszki Band kíséretében.

süti beállítások módosítása