Prológ vagy epilóg? - Horgas Péter levele a József Attila Színházról

Július 21.-én, Tarlós István főpolgármester úgy döntött, Nemcsák Károly lesz a József Attila Színház igazgatója augusztus 1-jétől öt évig, bár a szakmai bizottság Horgas Pétert javasolta a posztra. A hírre reagál az alábbiakban Horgas Péter egy nyílt levélben, amelyben beszámol arról a beszélgetésről is, amelyet Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettessel, Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsadójável és Megyeri László színházi főtanácsadóval folytatott.

József Attila Színház – Prológ vagy epilóg?

 

A sajtó útján értesültem - társaimmal együtt -, hogy a szakmai bizottság javaslata ellenére Tarlós István Főpolgármester úr nem a mi pályázatunkat fogadta el. Egyszemélyi döntését elfogadjuk, hiszen a pályázati kiírás ezt is tartalmazta.

Ugyanakkor sajnáljuk, hogy pályázatunk és a ritkán tapasztalható széles körű szakmai, társadalmi és szakértői csapatunk és ajánlásaink nem győzték meg a Főpolgármester úrat és munkatársait, már csak azért is, mert tevékenységünket a Fővárosi Önkormányzattal szoros együttműködésben képzeltük. Így különös figyelemmel és érdeklődéssel várjuk a nyertes pályázó konkrét és gazdaságosabb, a színház hosszú távú működését biztosító elképzeléseit, terveit.

horgasHorgas Péter

Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes, Atkári János a főpolgármester pénzügyi tanácsadója és Megyeri László színházi főtanácsadó, a szakmai zsűri döntése után személyes megbeszélésre hívott, ahol minden felmerülő kérdésre pontosan válaszoltunk, a realitásokat hangsúlyoztuk. Ezen a találkozón mindenekelőtt közölték velünk, hogy mi most tulajdonképpen egy "liciten" veszünk részt, hogy a pályázati kiírással ellentétben a színház adósága, pénzügyi kötelezettségei a megjelölt 120 millió forint helyett lényegesen nagyobb terhet ró a pályázóra. Megerősítettük a pályázatunkban leírtakat, hogy a szükséges felújításokat nem az Önkormányzat terhére terveztük, hogy az érvényben lévő szerződéseket betartjuk, azaz megtartjuk a társulatot, hogy átlátható, nyitott gazdálkodást biztosítunk, hogy közös megoldásokat keresünk az Önkormányzattal, hogy békét és konszolidációt kívánunk teremteni. A kialakult helyzetre kínált megoldásainkat széles körben egyeztettük, ajánlatunkban megerősítettek a különböző szakmai szervezetek is, például a Magyar Teátrumi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület márciusi nyilatkozatai, melyek a társulat megtartása mellett érveltek . ("(A társulat) megszüntetésével gyakorlatilag a színház lelkét likvidáljuk", a szerk.)

A Főpolgármester-helyettes úr, a Főpolgármester döntését indokolva úgy fogalmazott, hogy pályázatunk "túlmutat a realitáson, túl kockázatos". Továbbra is azt gondolom, hogy – kétségtelen, igen sok és nehéz munkával - pályázatunk a reális lehetőségekkel számoló, az együttműködésre épülő ajánlás. Beadásakor többek között ezért nyilvánosságra is hoztuk.

Természetesen nagyon sok pozitív élményben és találkozásban volt részünk és látjuk azt is, hogy mekkora munkát jelent egy ilyen nehéz helyzetben lévő színház  felelős működtetése. A pályázatírás kapcsán kötött együttműködési nyilatkozatok, a szakmai szervezetekkel és szakértőkkel létrejött megállapodások és a közösen kialakított tervek reményeink szerint nem voltak hiábavalóak, bízunk abban, hogy alkalmunk lesz megvalósítani elképzeléseinket. Ilyen értelmben egy új szövetség, egy új gondolkodás egyik első lépésének tekinthetjük dolgozatunkat és a mögötte felsorakozókat.

Végezetül hálával és köszönettel tartozom mindazoknak akik segítettek pályázatunkban, akik értették és támogatták elképzeléseinket.

Horgas Péter

 

Friss interjúnk Őze Áronnal a József Attila Színház kapcsán itt olvasható.

Nemrég Horgas Péterrel is beszélgettünk.

 

A József Attila Színház fórumát itt éri el .

süti beállítások módosítása